4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Mitropolitul Banatului, poziție tranșantă despre pandemie și reacția populației la boală

Primul ierarh din România care a adus un medic în biserică, încă din 2020, de la începutul pandemiei, să vorbească oamenilor despre COVID-19 a fost mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

La iniţiativa medicului anestezist Dorel Săndesc, în fiecare duminică, medicii timişoreni vor merge în bisericile catolice din oraş şi la finalul liturghiei vor discuta cu enoriaşii despre COVID şi vaccinare. Proiectul a făcut deja turul presei naţionale, lansând şi întrebarea de ce nu un asemenea gest şi în bisericile ortodoxe.

Aşa cum se întâmplă uneori, şi de această dată vorbim despre nuanţe locale, pentru că, deşi există ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române foarte vocali împotriva regulilor impuse în pandemie, lucrurile stau uşor diferit la Timişoara.

Primul ierarh din România care a adus un medic în biserică să vorbească despre COVID a fost mitropolitul Banatului, care l-a invitat încă de acum doi ani pe doctorul Virgil Musta în Catedrală.

„Poziţia bisericii noastre a fost încă de la început să se meargă pe linia ştiinţifică, să se rezolve din punct de vedere ştiinţific această problemă. Iar eu am fost primul ierarh care am invitat un medic, pe domnul profesor Virgil Musta, în Catedrală. Nu în subsolul catedralei, nu undeva într-un club, ci efectiv l-am pus la microfonul catedralei noastre. L-am adus să spună credincioşilor ce este cu boala aceasta, cu problemele, ce şi cum să facă. Se aşteaptă foarte mult de la noi, să luăm noi credincioşii de mână şi să-i ducem la vaccinare. Noi nu putem face lucrul acesta, ci putem doar să-i îndemnăm”, a declarat Înaltpreasfinţitul Ioan.

„ACESTE ŞTIRI FALSE DIVIZEAZĂ SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ DE DOI ANI DE ZILE”

Ioan Selejan nu crede în teorii conspiraţioniste, spune că toate ştirile false au contribuit la divizarea societăţii, aşa cum niciodată nu s-a mai întâlnit, însă totodată consideră că este dreptul omului de a alege. De asemenea, nu este de acord nici cu îngrădirea libertăţilor stipulate în Constituţie.

„Şi prin intermediul dumneavostră, îi îndemn pe oameni să nu se mai lase duşi în eroare de aceste fake-news-uri, de aceste dezinformări care au pătruns prin spaţiul acesta virtual, prin internet, care a făcut această mare tulburare şi divizare a societăţii româneşti. În ultimii ani nu cred că a mai fost un eveniment care să fi divizat atât de mult societatea românească. Se mai divizează două-trei săptămâni, când sunt alegeri, dar se stinge. Dar iată că aceste ştiri false divizează societatea românească de doi ani de zile. Nu foloseşte nimănui. Însă trebuie lăsată libertatea aceasta şi responsabilitatea fiecărui om asupra persoanei sale fizice. Să aibă dreptul la libertate şi egalitate. Fac apel la responsabilitate din partea oamenilor, pentru că pot să devină vectori de contaminare în societate, dar şi la instituţiile statului să respecte voinţa şi libertatea de gândire a oamenilor, aşa cum ea este stipulată în Constituţia României”, a mai spus Ioan Selejan.

„TREBUIE SĂ MAI LĂSĂM OAMENII SĂ MAI ŞI RESPIRE”

În ce priveşte iniţitiva medicilor de a merge în bisericile catolice, mitropolitul Banatului nu crede că mai este oportună acum. Şi asta pentru că nu mai există om pe planeta noastră care să nu fi aflat toate informaţiile transmise de autorităţi, susţine Înalpreasfinţitul.

„S-a ajuns la o suprasaturaţie încât oamenii nici nu mai vor să audă de COVID. Nu mai poţi să porneşti un aparat de radio sau un televizor, numai despre asta se vorbeşte. Oamenii ştiu deja, nu mai vor să audă de asta. E o mediatizare excesivă. Peste tot, şi în tren, şi-n tramvai, şi în taxi se vorbeşte numai despre treaba aceasta. Imaginaţi-vă, dacă toată ziua mass-media spune: au murit atâţi, s-au făcut nu ştiu câte vacinări…şi aşa mai departe, dacă şi în biserică, unde omul vine să se liniştească, să mai scape din hăţişul acesta al acestor informaţii pro şi contra, îi mai spui şi tu treaba asta, atunci el nu mai are niciun loc de refugiu mental pe Pământ. Trebuie să lăsăm oamenii să mai şi respire. Să le oferim măcar o oază de linişte şi acesta să fie Sfânta Biserică. Să lăsăm Biserica să-l propovăduiască pe Dumnezeu”, a adăugat ÎPS Ioan.

„S-AR FI DECLANŞAT O TULBURARE MARE ÎN ŢARĂ”

Mitropolitul Banatului a ţinut să precizeze că bisericile ortodoxe nu au limitat niciodată prezenţa credincioşilor, porţile lăcaşurilor de cult fiind deschise atât vaccinaţilor împotriva COVID, cât şi celor care nu s-au imunizat. La fel se va întâmpla şi în perioada Sărbătorilor de iarnă.

„Pentru sărbătorile de Crăciun, bisericile nu au fost limitate la un anumit număr de participanţi, bineînţeles că va fi această mască şi distanţa de care trebuie să ţinem cont. Nu vom face sub nicio formă discriminări. În ultima perioadă, s-a încercat să se alunece şi spre o asemenea chestiune, era un fel de provocare. Am impresia că cineva voia să aprindă un foc între Biserică şi autorităţile de stat. Dar văd că premierul şi actualul ministru al Sănătăţii merg pe formula de echilibru, să putem trăi în pace şi linişte sărbătorile. Vă spun, de s-ar fi introdus certificatul COVID şi în biserică, nu s-ar fi respectat. Un preot nu poate să pună crucea în pieptul unui credincios să nu intre în biserică. Biserica nu este al preotului. S-ar fi declanşat o tulburare mare în ţară”, a mai declarat Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Sursa: https://adevarul.ro/locale/timisoara/mitropolitul-banatului-ierarh-bor-aduce-medic-biserica-vorbeasca-despre-covid-19-invitatul-fost-dr-virgil-musta-1_61b2082c5163ec427163d226/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Unui bărbat din Timiș i-au fost furați bani din mașină. Polițiștii l-au găsit pe făptaș

Un bărbat de 51 de ani a fost reținut pentru furt. Acesta a furat o sumă mare de bani din mașina unui bănățean din...

Poliția Locală a primit colindători

Perioada Sărbătorilor de iarnă reprezintă cel mai bun prilej de a împărți bucurie prin cântec, prin zâmbete și prin cuvinte frumoase celor cărora colindătorii...

Citește și :