Pompierii şi reprezentanţii forţelor armate din Grecia au demarat o cercetare, în dimineaţa zilei de duminică, 17 iulie, locul în care s-a prăbuşit avionul Antonov An-12 cu opt oameni la bord, relatează BBC şi publicaţia elenă Ertnews.
Potrivit primelor informaţii, avionul care decolase din oraşul sârb Nis cu destinaţia Amman, capitala Iordaniei, avea la bord materiale periculoase. Avionul s-a prăbuşit, sâmbătă seara, zona fiind imediat izolată de frica fumului toxic.
Generalul-maior al Detaşamentului de Pompieri, Marios Apostolidis, cel care conduce operaţiunea, a afirmat că duminică dimineaţă „pompieri cu echipamente speciale şi instrumente de măsură s-au apropiat de punctul de impact al aeronavei şi au văzut de aproape fuselajul şi alte părţi ale acestuia împrăştiate pe câmp”.
De asemenea, el a mai spus că echipele de intervenţie au descoperit acolo „fum şi căldură intensă precum şi o substanţă albă de origine necunoscută, însă instrumentele de măsură nu au arătat nimic alarmant”, conform BBC.
„Următoarea etapă este ridicarea unei drone pentru a supraveghea întreaga zonă în care aeronava a căzut. Odată ce s-a stabilit că există stabilitate în teren şi că nu este niciun risc pentru siguranţa oamenilor care participă la operaţiune, va începe întregul proces”, a declarat Apostolidis, adăugând că se recomandă ca locuitorii din apropiere să evite zona în care s-a prăbuşit avionul.
Specialiştii de la Aviaţia Civilă, Detaşamentul de Pompieri şi Armată au demarat o cercetare pentru a afla ce este pulberea albă care a fost împrăştiată în zonă, tipul de marfă, posibila toxicitate după prăbuşirea aeronavei şi să caute „cutia neagră”, care va pune la dispoziţie mai multe informaţii despre prăbuşire.
Aeronava s-a prăbuşit, sâmbătă, în jurul orei 22:45, în nordul Greciei, la o distanţă de 500 de metri de locuinţele din satul Paleochori. Toţi cei opt oameni care se aflau la bordul avionului au murit.
Conform presei din Grecia, pilotul a solicitat o aterizare de urgenţă din pricina unei defecţiuni a motorului şi i s-a oferit posibilitatea de a alege să aterizeze pe aeroportul din Salonic sau pe cel din Kavala, iar acesta l-a ales pe cel din urmă, fiindcă era mai aproape. Comunicarea cu aeronava s-a oprit imediat după aceea, apoi s-a prăbuşit la circa 40 de kilometri vest de aeroport.
Potrivit BBC, avionul Antonov An-12 era operat de o companie cu sediul în Ucraina.
Un ziar sârb scrie că „avionul aparţinea unei companii private americane şi era înregistrat în Ucraina”, conform Ertnews.
Totodată, presa din Serbia menţionează că nu se ştie ce transporta avionul, însă nu este exclus ca acesta să fi fost încărcat cu material militar, fiindcă Serbia exportă muniţie în ţări din Orientul Mijlociu. Forţele armate ale Serbiei nu dispun de avioane de transport de tip Antonov An-12.
Sursa: https://adevarul.ro/
[…] Pompierii şi reprezentanţii forţelor armate din Grecia au demarat o cercetare, în dimineaţa zilei de duminică, 17 iulie, locul în care s-a prăbuşit avionul Antonov An-12 cu opt oameni la bord, relatează BBC şi publicaţia elenă Ertnews, conform, banatulazi.ro. […]