4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Ministrul Natalia Intotero crede că folclorul și cultura tradițională sunt factori de coeziune între românii de pretutindeni Foto

Una din cele mai longevive manifestări cultural artistice de pe meleagurile noastre se încăpăținează să reziste. Comuna Tomești de la o margine de județ este gazda primitoare a iubitorilor de folclor și de tradiții ancestrale autentice. Nu este puțin lucru ca un festival să se afle la cea de-a 46-a ediție. Chiar daca sună incredibil, da, așa este la celebra Vale a lui Liman de pe valea Begăi se cântă și se joacă de aproape o jumătate de secol sub auspiciile Nedeeii Românilor de Pretutindeni.


Duminică înainte de amează pe scena înconjurată de natură au urcat maeștrii muzicii populare ce au inceput să încălzească atmosfera. Ce de altfel oricum era deosebit se caldă în ciuda munților din jur.

Tinerii artiști populari ai ansamblului folcloric „Cununa Timișeană” din comuna Ghiroda demonstrează că sunt foarte pasionați de ce fac. Au prezentat o suită de dansuri populare de la pustă ce au fost foarte bine primite de publicul spectator.

Au urmat imediat după ei virtuozii alămurilor de la Asociația culturală a comunității românilor din Banatul de sud din Serbia. Fanfara Ansamblului Iablanca din Serbia a adus farmecul muzicii instrumentale. Formația lor se poate lăuda cu o activitate neîntreruptă de 90 de ani. Și nu sunt vorbe goale ci oricând sunt dispuși să arate acterle de înființare a asociației de citit și de cântări. Cel mai tânăr muzicant din Serbia ce nu are decât 14 ani dar și altul ceva mai marișor declară că le place totul în România la Valea Lui Liman și vor continua să vină aici că poate își vor găsi și mirese pe măsură. Adică iubitoare de folclor autentic.

După acest prim calup muzical au urcat pe scenă oficialitățile invitate de primarul din Tomești, Costel Medeleanu. În primul rând Călin Dobra din poziția sa de șef al partenerul al comunei la aestă nedee a promis că va continua finanțarea unor astfel de manifestări autentice. Parlamentarul Marilen Pirtea ca rector al Universității de Vest a accentuat nevoia de tineri educați pentru a duce mai departe chiar și aceste tradiții folclorice.
Dar invitatul surpriză ce a răspuns la chemarea unei zile în natură alături de artiști veniți de peste tot a fost chiar ministrul Natalia Intotero ce deține portofoliul ce se ocupă chiar cu strângerea relațiilor cu românii de peste hotare. Dânsa a apreciat în mod deosebit atât cadrul mirific din Vale dar și prestația deosebită a artiștilor.

Rând pe rând au urcat pe scenă artiștii de la ansamblurile: Dudeșteana din comuna Dudeștii Noi, Ansamblul Boldureana din comuna Boldur. Un alt ansamblul remarcat pentru numeroasele premii adjudecate până acum este Ghiocelul din comuna Giroc.
Ansamblul Doina Bihorului din Ungaria este deosebit și prin faptul că vin an de an la taberele de folclor de la Liman pentru a învăța și duce mai departe jocuri timișene și cărășene în afara celor specifice zonei lor. Este cu \tât mai meritoriu efortul lor cultural cu cât doar puțini din tineri sunt etnici români. Cei maghiari sunt majoritari dar se mândresc cu folclorul din România.

Soliștii vocali consacrați sau doar în curs de a deveni celebri au punctat momentele dintre evoluțiile dansatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Poliția Locală a primit colindători

Perioada Sărbătorilor de iarnă este cel mai bun prilej de a împărți bucurie prin cântec, prin zâmbete și prin cuvinte frumoase celor cărora colindătorii...

Un bărbat de 31 de ani a ajuns la spital în urma unui accident petrecut pe o șosea din Timiș

Un accident s-a petrecut între localitățile Șoșdea și Tomnatic. Un soșer cu vârsta de 31 de ani a pierdut controlul volanului, a ieșit de...

Citește și :