Ministrul Muncii, anunț tranșant despre pensii și pensionari

2706

Nicio pensie nu va scădea, iar autorităţile nu au intenţia de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor în noua Lege a pensiilor, deoarece în România nu există acelaşi standard şi aceeaşi medie de viaţă ca în Uniunea Europeană, unde tendinţa de ieşire la pensie este spre 70 de ani, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

„S-a tot discutat în această perioadă că vrem să intervenim la vârsta de pensionare. Părerea mea este că noi nu avem acelaşi standard de viaţă şi aceeaşi medie de viaţă ca în Uniunea Europeană ca să ne ducem după ei la 67 de ani, chiar tendinţa este spre 70 de ani de ieşire la pensie, şi de egalizat femeile cu bărbaţii. Practic, ajungi să cotizezi toată viaţa şi te mai bucuri de pensie un an sau doi, dacă mai apuci să te bucuri de pensie”, a precizat Vasilescu.

„Noi am avut termen, conform programului de guvernare, ca până la data de 1 octombrie să avem gata legea pensiilor, ea este gata, este scrisă, însă e nevoie de calcule privind impactul bugetar pe următorii ani, pentru că așa este normal și corect”, a declarat ministrul Muncii.

„În momentul în care vom prezenta publicului această lege, ea nu ar mai trebui să sufere modificări”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, „după ce se termină calculele, legea va fi prezentată coaliției și se va decide asupra modalității prin care va fi adoptată”.

„Nicio pensie nu va scădea”, a asigurat ministrul.

Peste cinci milioane de pensii vor fi recalculate în baza noii legi a pensiilor, aflată în fază de proiect, a declarat, vineri, la Suceviţa, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea.

El susţine că noua pensie va elimina inechităţile din sistem, subliniind că „sunt şanse ca noua lege să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018”.

„Noi avem în Programul de Guvernare ca femeile cu peste trei copii să aibă şase ani în minus la pensie. Sigur că, de când am început să comunicăm acest lucru, în spaţiul public au apărut tot felul de idei: nu ar mai fi mai bine să fie un an pentru femeile cu un copil, doi ani pentru femeile cu doi copii, etc. Sunt tot felul de dezbateri pe subiectul respectiv, dar eu vă spun cum va apărea în lege şi cum este în programul nostru de guvernare. Nu vor mai fi acele pensii minime despre care să discutam în legislaţia de pensii, vor trece ca şi prestaţie socială. Ele vor rămâne, chiar se vor mări de anul viitor. Aşa numita acum pensie minimă, care este de 520 de lei, va ajunge la 640 de lei, dar nu va mai fi categorisită ca şi pensie, ci ca o prestaţie socială. Am avut stupefacţia să observăm că, după ce am crescut indemnizaţia socială minimă de la 400 la 520 de lei, sunt foarte mulţi pensionari cu 520 de lei, care au cotizat, care au muncit, şi este clar că va trebui să corectăm sistemul”, a explicat Vasilescu.

1 COMENTARIU

  1. Mai bine ” la negru” . Presupunand ca o persoana lucreaza 35 de ani pe
    salariul minim brut , si raportul actual dintre salariul mediu si minim se
    pastreaza , ( 3300 respectiv 1450 ) rezulta ca va avea la stagiul complet
    se cotizare un punctaj mediu de 0.4393939393939394 . 1450 / 3300 = 0,439
    La valoarea punctului de 1000 lei inseamna o pensie de 439,4 lei .
    Cea minima garantata este de 520 Deci ce rost are ca cei cu salariul minim sa
    cotizeze mai mult de 15 ani la sistemul national de asigurari sociale ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.