Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că românii care trăiesc în cupluri hetero sau homosexuale, fără a fi căsătoriţi, trebuie protejaţi de lege. Declaraţia a fost făcută la o discuţie cu cetăţenii organizată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.
„Trebuie să ţinem seama că există cetăţeni români care trăiesc în cupluri heteroxeuale, fără a fi căsătoriţi, sau în cupluri de persoane de acelaşi sex, fără a fi căsătoriţi, şi că aceste persoane au nevoie de o protecţie”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Opinia sa este susţinută de preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.
Raluca Prună a răspuns astfel unei întrebări privind proiectul de reviziuire a Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat si o femeie, dar și recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale încheiate în străinătate. Proiectul a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de 3 milioane de semnături.
Ministrul Justiţiei a mai spus că iniţiativa de a specifica din cine este format cuplul căsătorit restrânge noţiunea de familie la români, în loc să o protejeze.
„Nu vreau aici să invoc experienţa altor state membre, pentru că modul cum este definită căsătoria ţine de o competenţă naţională a fiecărui stat membru. Legislaţia noastră civilă defineşte căsătoria ca pe uniunea formală dintre un bărbat şi o femeie. Ceea ce face, urmăreşte iniţiativa aceasta a Coaliţiei pentru Familie este să facem un pas în plus şi să definim şi familia. Or, eu cred că aici – asta este o opinie personală, care ţine cont de o agendă europeană şi de ceea ce au făcut şi alte state membre – trebuie să ţinem seama că avem numeroase situaţii care implică cetăţeni români şi că, în fond, legea nu face altceva decât să pună într-o normă ceva care este răspândit la scara societăţii. Şi cred – ca susţinător al drepturilor egale ale tuturor – că trebuie să avem această discuţie şi că trebuie să facem în aşa fel încât să nu punem în afara protecţiei date de lege cuplurile care ale să trăiască altfel decât cuplurile – să zicem aşa – majoritare“, consideră Raluca Prună.
Coaliţia pentru Familie a propus Curţii Constituţionale a României revizuirea Constituţiei în acord cu Codul Civil, care prevede că o căsătorie poate fi oficiată doar între un bărbat şi o femeie. Propunerea legislativă de revizuire a art. 48 (1) din Constituţia României doreşte ca Parlamentul să adopte următorul articol unic: „Articolul 48 alin. (1) din Constituţia României (…) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 48: Familia (1) – Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor»“.
Propunerea a fost acceptată de CCR, care a decis că propunerea legislativă poate merge la votare în Parlament, în sesiunea din toamnă, apoi va fi supusă unui referendum care va fi validat de CCR. Constituţia ar fi apoi modificată în consecinţă.