Ministrul Fifor a vizitat Moldomin și iazul de la Boșneag. Se caută soluții pentru rezolvarea problemelor de la Moldova Nouă

447

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, s-a aflat miercuri, 9 august, într-o vizită în județul Caraș-Severin pentru a găsi soluții în rezolvarea câtorva probleme ale județului care țin de ministerul pe care îl conduce.

În atenția lui s-au aflat: situația de la exploatarea minieră aflată în faliment – Moldomin și poluarea iazului de decantare de la Boșneag.

România a fost sesizată la Comisia Europeană privind poluarea de la Moldova Nouă, care afectează atât locuitorii din zonă, cât și partea vecină, Serbia, astfel că se impun măsuri urgente care să pună capăt acestei situații. În acest sens, ministrul Fifor alături de secretarul de stat pe resurse minerale, Simona Țeighiu Jurj, și reprezentanții Conversmin București s-au deplasat la Moldomin și la iazul de decantare pentru o radiografie concretă a situației și găsirea de soluții cât mai rapide.

”În momentul de față Conversim are o soluție pentru o parte din acest iaz de decantare unde va începe să realizeze umectarea de care este nevoie pentru ca pulberile să nu se mai ridice în atmosferă”, a afirmat Ministrul Economiei.

Fifor a mai spus că există o preocupare în continuare pentru Boșneag, acolo unde Ministerul Economiei are în derulare o procedură de achiziție publică pentru proiectul tehnic de umectare a acestui iaz și care s-ar putea finaliza până la jumătatea lunii octombrie, iar astfel să fie încheiată proiectarea anul acesta, urmând ca în primăvara anului viitor să se treacă și la execuție. Având în vedere situația în care se află Moldomin, ministrul a precizat că nu se dorește închiderea exploatării.

”Ceea ce cred eu, însă, că este mai important, e faptul că niciun moment nu ne dorim să închidem această exploatare. Moldominul este în faliment, se află într-o procedură specifică acestor companii aflate în faliment, dar noi căutăm soluții pentru ca licența de exploatare, care în momentul de față este suspendată de ANRM, să nu se piardă. Totodată, ne găsim să găsim o soluție pentru decantarea acestui iaz de decantare, astfel încât, exploatarea să poată să rămână atractivă pentru un potențial investitor”, a precizat Mihai Fifor.

Ministrul Economiei a adus în discuție investițiile greenfield și brownfield din 2018. Printre acestea s-ar putea număra și cel privind construirea la Zlatna, lângă Abrud, a unui combinat metalurgic pentru prelucrarea cuprului, în care Moldomin Moldova Nouă ar putea avea un rol extrem de important. Moldominul împreună cu Cupru Min ar putea să furnizeze necesarul de minereu de cupru ce ar urma să fie prelucrat în combinatul de la Zlatna.

”Ne dorim să nu mai exportăm minereu de cupru, ci ne dorim să prelucrăm acest minereu în țară, pentru a-i crește valoarea și pentru a reporni industria metalurgică neferoasă. Este, cred eu, prima investiție extrem de importantă după 1990 pe care statul o face cu capital 100% românesc. Calculele ne arată că acest combinat ar avea nevoie de circa 100.000 de tone minereu pe lună, pentru a avea profit”, a mai spus ministrul Mihai Fifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.