Conferința „Diaspora și prietenii săi”, la care au participat 900 de cercetători români din peste 30 de țări, s-a încheiat cu succes, astăzi. Evenimentul științific a fost organizat la Timișoara, pentru prima oară în afara Bucureștiului, și s-a desfășurat în perioada 25 – 28 aprilie. În total, participanții au participat la 21 de workshop-uri exploratorii în domenii diverse.
Prezent la evenimentul de final al dezbaterii, organizat astăzi, Adrian Curaj, ministrul Educației, a atras atenția asupra faptului că oamenii așteaptă mai multă predictibilitate.
„Au fost ani mulți în care am avut proiecte minunate, dar le-am finanțat la jumătate, le-am finanțat la trei sferturi, uneori am uitat să le finanțăm… și atunci vrem performanță de la ele. Sper să uităm momentele acestea. Mesajul cercetătorilor este că ne place să colaborăm, suntem gata nu neapărat să revenim, dar să venim pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă înapoi. România începe să devină și atractivă științific (…) Ar fi o minune ca toți acești cercetători să se întoarcă în România”, a explicat Adrian Curaj.
Pe de altă parte, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, crede că „miza nu este doar să aducem Diaspora acasă, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru țară, cum transformăm românii care lucrează peste graniță în ambasadori ai cercetării românești și cum putem să păstrăm legăturile cu ei. În momentul de față, distanțele fizice nu mai sunt o problemă. Nu trebuie să fim fizic în aceeași cameră pentru a genera proiecte comune”.