Aproape 1,7 miliarde de lei! Atât este plafonul total de garantare aferent Programului Prima casă, pentru anul 2016, anunţat de Ministerul Finanțelor Publice. Acesta susţine că nu a fost informat de nicio bancă comercială prezentă în program de intenția de a renunța la Prima casă.
Finanțatorii participanți în cadrul programului acordă actualmente credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31 decembrie 2015, precum și din diferențele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172,5 milioane de lei și din plafonul reutilizat în condițiile legii, disponibil până la aceeaşi dată, de 17,7 milioane de lei.
După utilizarea sumelor menționate mai sus, de 390.330.155 de lei, instituțiile finanțatoare vor acorda credite în cadrul programului Prima casă în baza alocării plafonului suplimentar de garanții de 1,3 miliarde de lei.
Menționăm că FNGCIMM a emis garanții în numele și contul statului, pentru credite acordate în cadrul programului Prima casă, și în luna ianuarie.
Unii bancheri au anunţat că mult-discutata lege a dării în plată va produce majorarea avansurilor la credite imobiliare şi s-a vehiculat inclusiv renunţarea la Programul Prima Casă! La sfârşitul anului trecut, președintele României Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Cererea de reexaminare a președintelui a fost amânată de comisiile din Parlament săptămâna viitoare, băncile invocând lipsa de timp pentru studierea amendamentelor. „Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să își asume riscul creditării. Îi anunț că la principiul de împărțire a riscului nu vom renunța, cu toate presiunile și amenințările pe care le vor face băncile”, a declarat deputatul Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii.