Recent, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin de ministru prin care orele online sunt obligatorii pentru toți elevii din România. De asemenea, în acest ordin este prevăzut faptul că fiecare familie trebuie să asigure infrastructura necesară desfășurării acestor ore online.
Măsurile sunt abuzive, deoarece ne aflăm într-o țară în care mii de elevi abandonează timpuriu școala din motivul situației financiare grele și din cauza lipsei de accesibilizare.
Unele familii nu au posibilitatea de a acorda accesul la educație copiilor săi, dar acum trebuie să achiziționeze laptopuri și materiale necesare învățării online? Într-un stat în care se presupune că educația de calitate este garantată în mod gratuit, prevederile acestui ordin de ministru sunt lipsite de echitate.
Consiliul Județean al Elevilor Timiș condamnă gestionarea situației actuale de către factorii decidenți, implicit de către Ministerul Educației și Cercetării. Măsurile luate până acum s-au dovedit a fi ineficiente, deoarece în momentul de față încă există un procentaj mare de elevi din mediul rural care nu au acces la internet.
Programul Euro 200 a fost gândit în așa fel încât elevii să intre în posesia unor laptop-uri de abia în luna iulie. Până atunci ce se întâmplă? România Educată nu poate fi înfăptuită fără cel mai esențial lucru, anume accesul la educație pentru absolut toți elevii din țară.
Consiliul Național al Elevilor a lansat petiția “User sau loser”, care cere factorilor decidenți un set de soluții clare pentru rezolvarea problemei accesibilizării. De asemenea, această petiție solicită achiziționarea de urgență a materialelor necesare învățării online pentru elevii care se află într-o situație financiară deficitară. Până acum, soluțiile propuse de către Ministerul Educației și Cercetării au fost inechitabile, deoarece lasă mii de elevi fără acces la internet. Principiul echității în educație este unul menționat chiar în Legea Educației Naționale 1/2011, dar se pare că acest lucru nu are impact asupra acțiunilor factorilor decizionali din țara noastră.
Atitudinea Ministerului Educației și Cercetării este una de condamnat, deoarece mii de elevi se află într-o situație financiară dificilă, elevi care nu beneficiază de educație gratuită și echitabilă. Doamnă Ministru, cum le răspundeți miilor de elevi care se întreabă de ce nu au acces la educație, în timp ce colegii lor participă la orele online? – declară Alexandra Trușcă, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș.
Foto: vice.ro