1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Ministerul Agriculturii, mandatat să poarte negocieri pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș

Situația actuală mondială lasă să se întrevadă o posibilă aprovizionare defectuoasă cu alimente de bază. Iar de la astfel de disfuncționalități la o criză în adevăratul sens al cuvântului nu sunt decât câțiva pași. Este binecunoscut faptul că potențialul de producție agricolă al țării noastre este foarte ridicat. Dar în același timp capacitățile de prelucrare a produselor agricole scad de la an la an.

O politică economică fără discernământ a distrus în două decenii importante fabrici de prelucrare. Acum fermierii sunt nevoiți să-și vândă producția pe nimic la export pentru a importa aceleași produse ceva mai industrializate. Unul din cele mai crase exemple (dar nu singurul) este din domeniul fabricilor de zahăr. Țăranii bănățeni, renumiți cândva pentru producția de sfeclă de zahăr, nu au nici o fabrică de prelucrare pe o rază de foarte mulți mulți kilometri în jur.

Guverne fără gândire au aruncat la gunoi fabrici întregi iar acum în ceasul al 13-lea cei de la conducere se dau de ceasul morții să stăpânească fenomenul. O picătură de speranță în oceanul de acte contra bunului simț se încearcă acum prin salvarea fabricii de zahăr de la Luduș.

În Ședința Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA.

Mandatarea are loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.

În contextul geo-politic actual, menținerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA ar asigura susținerea cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați, păstrarea locurilor de muncă pentru salariații fabricii, menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, precum și preîntâmpinarea unor dezechilibre în balanța comercială.

Reamintim că, în urma anunțului de închidere a fabricii de zahăr SC Tereos RO SA, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat discuții cu Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, cu Patronatul Zahărului și cu reprezentanții conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe această temă. De asemenea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, a adresat o scrisoare omologului său din Franța, Julien DENORMANDIE, cu privire la identificarea soluțiilor pentru menținerea integrității fabricii de la Luduș în vederea continuării activității.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :