Mii de timişoreni, dar şi oameni veniţi din alte colţuri ale ţării sau chiar din străinătate au pornit, duminică dimineaţă, spre Româneşti, judeţul Timiş. Toţi au urcat încetişor prin pădure, pe o potecă acoperită de noroi, până la peştera de lângă sat, pentru a asista la concertul Filarmonicii Banatul.
Anul acesta se împlinesc 32 de ani de când în grotă răsună tobele, viorile sau saxofoanele. Încă din 1984, aici au loc concerte simfonice pentru iubitorii de muzică instrumentală.
Anul acesta, compoziţia a fost dedicată Zilei Austriei, care are loc în 26 octombrie. Astfel, dirijorul şi soprana care a cântat două arii au venit tocmai din Viena.
„Este un succes. A fost greu să ajungem aici. Avem peste 3.000 de spectatori la fiecare concert. Astăzi e o zi specială pentru Ziua Austriei. Avem dirijor din Viena, avem solistă de la Opera din Viena, program exclusiv compozitori vienezi Mozart, Strauss, Brahms”, a declarat Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
Spectatorii au îndurat frigul din peşteră şi s-au încălzit legănându-se şi aplaudând pe ritmurile orchestrei.
„Este deosebit. Drumul a mai fost mai greu anul acesta pentru că a plouat acum câteva zile. Dar merită. Venim aici de 20 de ani şi este tot timpul o plăcere”, spune o melomană.
În următorii ani, reprezentanţii Filarmonicii Banatul spun că vor să pună pe hârtie un proiect european pentru a atrage fonduri şi a dezvolta zona. Mai exact, se doreşte crearea unui traseu turistic până la peşteră, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de concert din peşteră.