Migraţia în România: Tinerii de la sate pleacă la muncă în străinătate, corporatiştii, micii antreprenori şi pensionarii se mută de la oraş la ţară

1025

Dacă până acum 10 ani migraţia era în principal de la sat la oraş, în ultimul timp România se… ruralizează.

1997 a fost primul an în care numărul orăşenilor mutaţi la sate (peste 81.000) a fost mai mare decât cel al persoanelor care s-au mutat de la sate în oraşe (circa 68.500), arată statisticile.

În 2015, 107.000 de locuitori români s-au mutat de la oraşe la sate în 2015, în timp ce mai puţin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la oraşe, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

O dată cu criza economică, tinerii de la sate au început să-şi caute de lucru în străinătate, în timp ce corporatiştii şi pensionarii, sătui de stresul oraşelor preferă caute liniştea de la ţară, unde şi cheltuielile sunt mai mici.

Aceste fenomene migraţionale au şi dus, de altfel, la o dezvoltare accentuată a zonelor periurbane care administrativ oferă avantajele zonelor rurale, dar au toate caracteristicile zonelor urbane. Pensionarii îşi găsesc aici un trai mai liniştit, dar şi în concordanţă cu veniturile mai reduse, în timp ce corporatiştii şi micii antreprenori ajung să dezvolte chiar şi mici afaceri în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.