Migrația forței de muncă dintre Serbia și județul Timiș în discuție la CCIAT VIDEO

151

Din motive bine întemeiate economice dar și uneio conjuncturi favorabile zona noastră a Banatului a trecut destul de repede peste tranziția ce nu se mai termmină și este adusă ca pretext la orice, în orice imprejurare în alte zone.

Agenții economici ce desfășoară activități au de bună bucată de vreme o altă preocupare ce părea imposibilă cu mai mulți ani în urmă. Rata șomajul foarte scăzută nu este neaparat un factor pozitiv încurarajator pentru un posibil investitor. În special forța de muncă calificată cel puțin mediu este foarte greu de găsit. S-au încercat soluții de tot felul. Majoritatea au fost de mică eficiență și rezolvau o problemă doar pentru moment.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură este implicată în remedierea acestei probleme măcar în zona noastră. Iar când vorbim de zonă ne putem referi prin extensie și la Banatul transfrontalier din Serbia. Și acolo sunt probleme cu forța de muncă dar nu atât de accentuate. Se fac eforturi comune cu partenerii sârbi de a ușura migrația forței de muncă peste graniță. Dar sunt impedimente mari din cauza stadiului Serbiei de țară încă neafiliată spațiului comun european.

Au mai fost proiecte comune de a ajuta o corectă și eficientă migrare a șomerilor. Chiar în mai multe etape. Rezultatele au fost vizibile dar tot nu a rezolvat total problema.

La acest sfâeșit de săptămână a avut loc la sediul CCIAT o întâlnire cu parteneri din țară dar și din Serbia pentru un seminar practic și un proiect cu titlu: „Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”.

La conferința de lansare au participat reprezentanți ai comunității de afaceri transfrontaliere, potențiali angajatori, reprezentanți ai unor instituții publice locale și regionale, reprezentanți ai grupului țintă și echipa de proiect.

Prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, Axa Prioritară 1 se are în vedere:promovarea ocupării forței de muncă și îmbunătățirea serviciilor de bază pentru o creștere favorabilă incluziunii,
Obiectivul 1.1.: ”Ocuparea și mobilitatea forței de muncă”.
Durata a implementare a proiectului este de un an (12.07.2019 – 11.07.2020).

Ca obiectiv general se vizează identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia, urmarea ratei ceva mai ridicate a șomajului în Serbia și a lipsei de lucrători calificați în partea de vest a României.

Parteneri în proiect sunt:
§ Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat – partener coordonator
§ Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș
§ Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională a Districtului Central al Banatului Zrenjanin.
Grup țintă:
Ø Șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă;
Ø Reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale;
Ø Firme, agenți economici;
Ø Organizații care sprijină dezvoltarea afacerilor;
Ø Alte categorii, inclusiv rezidenți din regiunea transfrontalieră.

Activități, rezultate:
Până acum a avut deja loc conferința de lansare a proiectului la Zrenianin în data de 19 septembrie find urmată de cea de acum de la Timișoara.
Urmează să se mai organizeze și alte activitîți ca:
v Târg de joburi (Timișoara)
v Întâlnire B2B (Zrenianin)
v Workshop-uri tematice
v Cursuri pentru șomeri
v Cursuri de antreprenoriat
v Studiu referitor la piața forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia
v Evenimente de promovare a studiului
v Conferințe de încheiere a proiectului.

La conferință lansare a proiectului au participat o multitudine de agenți economici dar și oficialități implicate ca: E.S.Vladan Tadic, Consul General al Republicii Serbia la Timișoara, Octavian Culda, director la Departamentul Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță din cadrul CCIA Timiş, Radomir Topalov, coordonator proiect, Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat. Chiar dacă nu a fost de față din motive temeinice la lansarea programului a contribuit și Predrag Stankov, Director, Camera Regională Zrenjanin. Fiecare a expus pe scurt motivele pentru care este viabil un astfel de program.

Prezentarea proiectului a fost făcută de: Adrian Amășan, coordonator proiect CCIA Timiș.

Specialiștii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș au prezentat necesarul forței de muncă în județul Timiș. Iar de la Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș au fost aduse în discuție probleme legate de încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și condițiile,avantajele, obligațiile acestora.
Despre aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale cu privire la contractele de muncă a vorbit reprezentatul Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.