Zeci de studenți din șase țări europene au avut la dispoziție 48 de ore pentru a crea mici roboți sau mașinării automatizate care să ne ușureze viața. În această dimineață, timpul a expirat, astfel că participanții la concursul EMECS-thon și-au prezentat conceptele, în speranța că vor câștiga unul din premiile puse în joc.
Competiția s-a desfășurat și la Universitatea Politehnica din Timișoara, cele șapte echipe formate din trei studenți fiecare au venit cu o serie de idei foarte utile. Printre acestea se numără o yală inteligentă, un sistem care înlocuiește tradiționalul mouse, dar și tastatura calculatorului, un dispozitiv care udă florile singur, dar și o casă inteligentă, ce poate fi controlată direct de pe telefonul mobil.
„Printr-o aplicație descărcată pe telefonul mobil pot fi controlate funcționalități precum sistemul de alarmă, luminile din casă, soneria, senzorii de umiditate”, a precizat Denis Aniței, unul dintre participanți.
În această seară, de la ora 19.00, munca echipelor participante va fi jurizată și se vor acorda următoarele premii la nivelul Universității Politehnica din Timișoara: Cea mai bună idee tehnică, Cea mai bună idee de afacere și Premiul de popularitate. La nivel global, echipa cu cel mai bun proiect este premiată cu titlul „EMECS-thon Gurus”.
EMECS-thon este o competiție-maraton în care echipele participante proiectează de la zero un sistem încorporat. Concursul este dedicat studenților din universitățile membre ale consorțiului EMECS. În acest an, au participat la EMECS-thon studenți înscriși la universități din Norvegia, Germania, Marea Britanie, Bosnia și Herțegovina, Austria și România.