6.1 C
Timișoara
vineri 24 ianuarie 2025

Meteorologii anunță ninsori puternice de Crăciun. Cum va fi vremea de sărbători

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni va fi unul, în general, destul de rece, cu nopţi în care temperaturile vor scădea sub limita de îngheţ în câteva regiuni, dar şi cu perioade în care precipitaţiile vor fi importante cantitativ la nivelul întregii ţări, dar mai ales la munte, conform prognozei de specialitate, valabilă până în 25 decembrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În zona Banatului, valorile termice diurne nu vor prezenta variaţii semnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză, urmând a se înregistra, în medie, maxime termice de la un grad Celsius la 3 grade. Nopţile vor fi reci, cu valori de temperatură ce se vor situa sub limita de îngheţ, cu precădere în intervalul 12-14 decembrie, când media regională va fi în jur de -8 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în jurul datelor de 12 şi 14 decembrie, precum şi în intervalul 19 – 20 decembrie şi 23 – 25 decembrie.

Pentru regiunea Crişanei, la începutul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de zero grade Celsius, apoi aceasta va marca o creştere uşoară şi treptată şi va fi de maximum 3 grade Celsius. Minimele nocturne vor fi mai coborâte decât mediile climatologic specifice acestei perioade şi se vor încadra, în medie, între -6 şi -4 grade, mai scăzute în noaptea de 13 spre 14 decembrie, spre -10 grade. Precipitaţiile vor fi mai prezente în jurul datelor de 12 şi 14 decembrie, precum şi în intervalul 19 – 20 decembrie şi 23 – 25 decembrie.

Potrivit meteorologilor, în prima săptămână, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de -3 grade, apoi vor marca o creştere şi vor depăşi uşor pragul de zero grade Celsius. Temperaturile minime vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie cuprinsă între -9 şi -7 grade, mai scăzută spre -15 grade, în noaptea de 13 spre 14 decembrie şi, din nou, în cursul nopţilor din intervalul 17 – 19 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în jurul datei de 12 decembrie şi în intervalul 14 – 16 decembrie, dar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În Maramureş, în prima săptămână, valorile maxime de temperatură vor fi coborâte, sub zero grade, în primele două zile chiar şi sub minus două grade Celsius, pentru ca. mai apoi. acestea să crească uşor, până spre valori medii, de aproximativ un grad Celsius. Minimele nocturne se vor situa, pe tot parcursul intervalului de prognoză, mult sub pragul de îngheţ, cu valori medii între -9 şi -7 grade, dar în noaptea de 13 spre 14 decembrie şi, din nou, în intervalul 17 – 19 decembrie va fi ger, media regională situându-se sub -10 grade. Cu excepţia intervalului 16 – 18 decembrie, precipitaţiile vor fi prezente în fiecare zi, dar mai ales pe 12 şi 19 decembrie, respectiv în intervalele 14 – 16 şi 23 – 25 decembrie, acestea se vor semnala pe arii relativ extinse şi vor fi posibil mai însemnate cantitativ.

Prognoza de specialitate relevă că, în Moldova, la începutul intervalului, temperaturile maxime vor scădea accentuat, de la medii regionale de 7 grade până spre -1 grad, după care vor varia uşor de la o zi la alta şi se vor situa în jurul pragului de îngheţ, în medie, de la minus două la -1 grad, în intervalul 16 – 18 decembrie, şi spre două grade Celsius, în restul zilelor. Minimele nocturne vor fi mult sub zero grade, caracterizând o vremea deosebit de rece pentru această perioadă, cu valori în medie regională de la -9 până la -8 grade, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, respectiv în intervalul 16 – 18 decembrie, şi de până la -6 grade, în rest. Vor fi precipitaţii îndeosebi în zilele de 12, 14, 15, 19 şi 20 decembrie, când se vor semnala pe arii mai extinse şi posibil mai însemnate cantitativ.

În Dobrogea, la începutul intervalului, vremea se va răci accentuat. Temperaturile maxime vor scădea de la medii în jurul a 9 grade, până spre -1 grad, valori mai mici decât mediile multianuale specifice perioadei. Începând din 14 decembrie, va exista o uşoară creştere termică până la medii de cel mult 3 grade Celsius, iar până la sfârşitul intervalului vor fi doar uşoare variaţii în jurul acestora. Valorile termice nocturne vor fi predominant negative şi vor varia uşor de la medii între -6 şi -4 grade, la medii în jurul a minus două grade. În jurul datelor de 12, 16 şi 20 decembrie, dar şi în restul intervalului, mai ales în a doua săptămână, se menţin condiţiile de apariţie a precipitaţiilor.

În zona Munteniei, după scăderea accentuată a valorilor termice diurne din primele două zile de la medii în jurul a 9 grade, până spre zero grade, maximum un grad Celsius, acestea vor marca o uşoară creştere până la valori, în medie, de două – trei grade Celsius, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Minimele termice vor fi negative şi vor varia uşor de la medii de -8 grade, în jurul datelor de 14, 17 şi 18 decembrie, la medii de până la -6 grade Celsius în restul intervalului. Vor fi precipitaţii în zilele de 12, 15, 19 şi 20 decembrie, dar şi în restul intervalului, mai ales în a doua săptămână, se menţin condiţiile de apariţie a acestora.

În Oltenia, la începutul intervalului, vremea se va răci accentuat şi astfel temperaturile maxime vor scădea de la medii în jurul a 7 grade, până spre două grade Celsius. Începând din 14 decembrie, va exista o uşoară creştere termică până la medii între 3 şi 5 grade, iar până la sfârşitul intervalului vor fi doar uşoare variaţii în jurul acestora. Minimele termice vor fi negative şi vor varia uşor de la medii cuprinse între -8 şi -7 grade, în jurul datelor de 14 şi 18 decembrie, la medii între -6 şi -5 grade în restul intervalului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi destul de mare în jurul datelor de 12 şi 24 decembrie. În restul intervalului, condiţiile de apariţie a acestora vor fi reduse.

La munte, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va răci accentuat. Astfel, temperaturile maxime vor scădea de la medii de -3 grade până spre -9 grade. Începând din 14 decembrie, va exista o creştere termică, mai importantă în a doua săptămână, până la medii cuprinse între minus două grade Celsius şi zero grade. Valorile termice nocturne vor varia de la medii de -14 până la -12 grade, în prima săptămână, la medii de la -9 la -7 grade, în a doua săptămână. În perioada analizată, vor fi precipitaţii pe arii relativ extinse şi posibil mai însemnate cantitativ, mai ales în jurul datelor de 12, 15, 20 şi 24 decembrie, dar şi în restul intervalului, însă pe spaţii mai mici şi în general slabe.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursă: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :