6.2 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Meșteri populari și artizani din toată țara vă așteaptă la Zestrea – Festival de arte și bucurii cu obiecte unicat

Între 12-13 octombrie 2024, Conacul Zăgujeni, probabil cel mai bine păstrat conac din județul Caraș-Severin, îi așteaptă pe iubitorii de artă și frumos cu obiecte unicat la Zestrea – Festival de arte și bucurii. Organizată în parteneriat cu Primăria Constantin Daicoviciu și Centrul de Cultură şi Artă Caraş-Severin, prima ediție a Festivalului se va bucura de prezența a numeroși meșteri populari și artizani veniți din întreaga țară.

„Cuvântul românesc „zestre” provine din termenul latin „dextrae”, care înseamnă „făgăduință solemnă”. Atunci când vorbim despre zestre, nu ne referim doar la bunurile materiale dintr-o moștenire, ci și la promisiunea pe care acestea o reprezintă atât prin valoarea lor intrinsecă, cât și extrinsecă. Prin tot ceea ce facem la Conacul Zăgujeni, mai ales de acum înainte, intenționăm să împlinim această promisiune, să redăm acest loc nu doar comunității din zonă, ci să îl deschidem spre oameni și evenimente capabile să îl transforme într-un centru cultural și educațional relevant în regiune”, spune Victor Paicu, Conacul Zăgujeni.

Un asemenea angajament, de a duce mai departe, de a păstra cu sfințenie și respect meșteșugiri și îndeletniciri vechi și-au asumat și meșterii populari și artizanii care vor fi prezenți la prima ediție a Festivalului Zestrea, unde toți cei care vor trece pragul Conacului Zăgujeni se vor putea bucura de o adevărată expoziție în aer liber de minunate obiecte făurite din lemn, lut sau chiar pănuși, dar și de adevărate minunății cusute cu migală sau de icoane pictate pe sticlă cu multă inspirație și har.
Meșterii populari și artizanii care au răspuns invitației noastre și care ne vor bucura cu prezența și obiectele meșteșugite ieșite din mâinile lor în cele două zile ale festivalului mărturisesc că au învățat arta sau meșteșugul de la părinții sau bunicii lor, parte a unei moșteniri care s-a transmis și îmbogățit de la o generație la alta. Cu toții împărtășesc, de asemenea, o anume bucurie de duce mai departe zestrea primită care vorbește despre tradiție și apartenență.

Vă invităm să descoperiți universul fascinant al creațiilor pline de inspirație și de frumusețe al meșterilor și artizanilor care vor participa la prima ediție a festivalului „Zestrea – Festival de Arte și Bucurii”:
Monica și Radu Dincă creează, în atelierul lor din București, lucrări religioase și decorative din sticlă, aducând la viață tradiții vechi prin tehnici deosebite. Cei doi meșteri sticlari realizează vitralii de mici și mari dimensiuni și pictează pe sticlă folosind tehnica tradițională tempera cu emulsie de ou și ulei.
Icoanele lor sunt inspirate din izvoade de icoană țărănească din diverse zone și perioade, iar ramele din lemn sunt atent patinate cu ceară de albine colorată.
Miniaturile pictate pe sticlă reflectă motive tradiționale și religioase, fiecare simbol fiind însoțit de legenda sa, tradusă și în limba engleză. Vitraliile sunt realizate în tehnica Tiffany, folosind sticlă manuală colorată și cupru, iar micile vitralii pot funcționa atât ca obiecte decorative, cât și ca pandante unicat.
Toate obiectele lucrate de familia Dincă sunt obiecte de autor, unicate, realizate cu migală și cu mult drag. Viața lor gravitează în jurul acestei activități, iar bucuria și entuziasmul cu care creează se regăsesc în fiecare obiect creat.
Florin Cramariuc este un meșteșugar plin de viață care îmbină talentul și inspirația în crearea unor obiecte încărcate de poveste și tradiție. Cu o voioșie contagioasă, el transformă lemnul în creații care ne conectează la rădăcinile noastre, pentru că prin tot ceea ce face se citește nu doar dragostea față de meșteșugul lucrării lemnului, ci și dragostea față de tradițiile locale și frumusețea naturii. La festival, meșterul popular nu va aduce doar lucrări realizate cu atât de multă iscusință, ci și bucuria de a împărtăși povești fascinante cu vizitatorii.

Juliánna Bálint este o artistă dedicată, cunoscută pentru răbdarea sa în crearea jucăriilor și ornamentelor din pănuși.
Pasiunea sa pentru acest meșteșug a început în copilărie și a fost revitalizată prin tehnicile învățate de la soțul său și de soacra sa. La „Zestrea”, dna. Balint va oferi vizitatorilor ocazia de a descoperi minunățiile ieșite din mâinile sale, precum și ateliere interactive pentru cei mici.
Liliana Ghilvacs este o ferventă promotoare a culturii populare autentice, specializată în ceramică. Obiectele sale unice, precum farfurii, căni și vaze, sunt realizate din lut și decorate cu simboluri inspirate din natură. Dna. Ghilvacs ne invită să explorăm creațiile pe care le va aduce la festival, care nu sunt doar decorative, ci totodată extrem de utile în orice casă.
Cu multă migală și dăruire, Maria Brete creează „Zorele Colorate”, bijuterii și accesorii tradiționale unice, îmbogățite cu motive cusute manual. Inspirată de amintirile din copilărie, când mergea cu mama la șezători, Dna. Brete a învățat meșteșugul de la femeile din comunitatea sa, afirmând: „Am „furat” lucrul, pentru că nu țin minte ca mama să fi zis «hai, Maria dragă, să-ți arăt cum». M-am pus și am văzut că știu.”

La „Zestrea – Festival de Arte și Bucurii”, va aduce o gamă variată de produse unicat, perfecte pentru a fi oferite cadou sau purtate atât în fiecare zi, cât și cu ocazia sărbătorilor: cercei, coliere, broșe, agrafe și butoni.
Rodica Sabadîș este meșter în podoabe și cusături tradiționale și vine din Țara Chioarului, județul Maramureș. Din pasiune pentru arta populară și meșteșugul autentic, de peste 12 ani, lucrează cu dedicare și inspirație podoabe specifice regiunii Maramureș, zonă în care a crescut și a învățat diverse meșteșuguri, dintre care cel mai drag îi este confecționarea podoabelor. Creațiile dnei. Sabadîș readuc la viață acele podoabe care se purtau cu „un motiv, o credință, o însemnătate”,
exprimând totodată dorința meșterului de a transmite tinerei generații dragostea și respectul față de bogata noastră moștenire culturală. O parte dintre modelele realizate sunt inspirate din fotografii vechi de familie, precum și din diverse obiecte țesute și costume populare, incluzând motive florale și simboluri abstracte, cum ar fi elemente cosmice (luna, stelele), elemente zoomorfe (coarnele berbecului, creasta cocoșului) și antropomorfe (siluete de femei sau părți ale acestora).

Familia Mirescu a început să cultive lavandă în urmă cu trei ani, mai mult din dorința de a rămâne activi odată cu pensionarea. Grație încurajărilor venite din partea copiilor lor și a sprijinului primit din partea unui prieten, au descoperit un univers plin de culoare și parfum. Au început să se documenteze din ce în ce mai mult și, totodată, să experimenteze prin realizarea a diferite produse – săpunuri, lumânări parfumate etc. – pe bază de ulei de lavandă. A urmat participarea la numeroase târguri și evenimente și, odată cu acestea, o intensificare a activității lor și chiar o preocupare constantă în privința diversificării în viitorul apropiat a produselor pe care le oferă.
Vă așteptăm cu drag la „Zestrea – Festival de Arte și Bucurii”, un eveniment prin care, fiecare dintre cei prezenți, ne ținem de promisiunea de a duce mai departe ceea ce am primit drept moștenire.
Informații despre programul Festivalului și invitații din zonă, dar și din întreaga țară, sunt disponibile pe pagina de Facebook a Conacului: https://www.facebook.com/profile.php?id=61564317612659.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișorenii, dezamăgiți de interdicția valbilă exclusiv în duminica alegerilor

Duminica votărilor îi încurcă pe tot mai mulți Timișoreni care au decis să iasă la cumpărături. Aflați în timpul liber, aceștia intenționau să-și cumpere...

FOTO – VIDEO | Zeci de timișoreni au umplut secțiile de votare de la liceul Calderon. Printre ei s-a aflat și Eugen Dogariu, senator

Liceul Jean Louis Calderon a vuit de lume. Tineri, adulți și bătrâni deopotrivă, zeci de Timișoreni au umplut cele patru secții de votare amenajate...

Citește și :