Voleiul timișorean a făcut front comun împotriva declarațiilor primarului Nicolae Robu de săptămâna trecută. ”Poate va afla cu ocazia asta a că voleiul are două sporturi olimpice”, au transmis reprezentanți cluburilor de primă ligă din municipiu.
Lumea voleiului timișorean dar și românesc a luat foc săptămâna trecută după publicarea unui discurs deplasat al primarului Nicolae Robu. Șeful municipalității timișorene a catalogat această disciplină una lipsită de prea multă importanță și notorietate. ”Ce prestigiu aduce Timișoarei voleiul? Cine se uită la televizor la volei? Să dăm asemenea sume înseamnă bătaie de joc din banul public. E ca și cum te-ai pune să faci muzică cu trei note, iese ce iese din trei note, așa e și la volei”, a spus Robu într-o ședință de Consiliu Local din 27 iunie. O ședință în care primarul și-a argumentat astfel hotărârea de a le tăia celor de la UVT Agroland din finanțarea solicitată la 50.000 de lei.
Declarațiile primarului nu au trecut neobservate de iubitorii voleiului care i-au cerut să își retragă afirmațiile. Prima reacție a venit din partea federației române de specialitate, iar luni dimineața cluburile timișorene de prima ligă au cerut public același lucru.
Proaspăt promovate în Divizia A1, UVT Agroland și CSUVT au ținut să îi transmită lui Nicolae Robu câteva repere a ceea ce înseamnă voleiul în Timișoara, în România și în întreaga lume. ”Vrem să îi oferim un răspuns primarului legat de afirmațiile sale total nefericite. Credeam că este un primar al tuturor timișorenilor și al sporturilor. După toate aceste reacții poate s-a convins că voleiul este un sport popular și că, de exemplu, în anii 90 era sportul cu cei mai mulți sportivi legitimați din lume! A aflat că sunt 2 sporturi olimpice, voleiul și beach-volleyul”, au punctat la unison conducătorii Sorin Grădinaru și Horia Cardoș.
Aceștia așteaptă retractarea publică din partea primarului, mai ales după ce au avut o întâlnire și Robu și i-au subliniat acestuia peformanțele voleiului. Și au primit promisiunea primarului că își va schimba atitudinea față de sport în care România era o forță mondială în anii comunismului. ”Și acum prima ligă feminină este cotată în primele 6 campionate din Europa. Veți vedea din toamnă echipe foarte solide la Timișoara”, a subliniat președintele Agrolandului.
Trebuie spus că UVT Agroland este unul dintre puținele proiecte private de performanță din peisajul sportului timișorean. Și sprijinul primit din partea municipalității pentru restul anului este de 50.000 de lei. Asta deși ceruseră 300.000 de lei pentru cheltuielile de organizare și deplasări în prima ligă… Clubul feminin se poate considera totuși mulțumit pentru că băieții de la CSU Vest au primit cancel din partea municipalității la depunerea dosarului. ”Poate la rectificările bugetare vom primi mai mult”, au concluzionat reprezentanții voleiului.