De dimineață, rețelele de socializare din România au luat-o razna cu un nou mesaj de tip spam. Este vorba de distribuirea unui articol din 2009, de pe jurnalul.ro, în care era prezentat cazul unei fetițe de 11 ani din Râmnicu Vâlcea care avea nevoie urgență de suma de 200.000 de euro pentru un transplant medular.
Pe principiul ”ce ne costă să dăm un share”, mii de utilizatori de Facebook au viralizat în doar câteva ore articolul respectiv, publicat în 2009.
”Te rog…. din suflet, da si tu sfoara în tara dupa grupa AB pozitiv…Daca cineva e dispus sa donezesânge…pentru o fetita cu aplazie medulara … Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pâna la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe!!! Nu-i greu!!! DOAMNE AJUTA!!
(un simplu forward ajuta o viata de ingeras)”, este mesajul care circulă, de astăzi dimineață, cu viteza fulgerului pe Facebook Messenger.
Tatăl fetei, Gheorghe Tudor, susține că ”fetița” are acum 19 ani, a fost operată cu succes în 2010 și s-a vindecat.
De fapt, ce s-a întâmplat astăzi demonstrează ceea ce spunea un studiu: că mulți oameni dau share la diferite știri sau anunțuri citind doar titlul și apoi își văd de treabă.
Românii au distribuit masiv anunțul umanitar vechi de aproape un deceniu fie dintr-un sentiment de vinovăție, chiar vrând să facă un bine, să ajute, fie pentru a arăta și altora că se implică, să arate cât sunt ei de mărinimoși… așa, doar pe Facebook, fără însă chiar a face ceva dincolo de tastatură, fără a merge să doneze. Până la urmă, nu te costă nimic să dai un share și astfel îți va crește stima de sine, că doar ți-ai impresionat prietenii de pe Facebook cu bunătatea ta.
Nu știm de unde a pornit anunțul pe Facebook, cine este prima persoană care l-a postat. Tevatura a pornit joi, undeva pe la ora 10:00. Ce s-a vrut cu acest anunț? Poate testarea reacției emoționale și viteza de propagare a unui mesaj pe Facebook.
După anunțul umanitar care a fost distribuit masiv pe Facebook, ne-am fi așteptat ca lumea să dea năvală la centrele de transfuzii. Însă… surpriză! Dacă într-o zi obișnuită, după campaniile special făcute în acest scop, se ajunge și la 300 de pungi recoltate pe zi, astăzi, la Centrul de donare au fost 130.
Oamenii sunt așteptați însă în orice zi, în continuare, să doneze sânge pentru evitarea unei noi crize.