1.5 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Mesajul înduioșător al unui tânăr neurochirurg care a studiat în străinătate

Un tânăr medic neurochirurg a decis să-și spună povestea în fața pacienților. Tânărul doctor a învățat cu mult efort taina chirurghiei în străinătate și s-a reîntors înapoi în România, acolo unde a salvat peste 500 de pacienți care sufereau de afecțiuni pe creier. 

Tânărul doctor este însă o victimă a sistemului. Are nevoie de pacienți. Aceștia, după cum spune medicul, nu sunt încă redirecționați spre el, ci sunt trimiși la alte spitale.


„Mai sunt câteva zile și se împlinesc 3 ani de când lucrez ca specialist neurochirurg la stat și nu regret nimic. Am fost lăsat să operez tot ce am crezut că pot face în condiții de siguranță și nu doar că nu mi s-au pus piedici, dar am fost sprijinit oricând am vrut să pun în practică operații nemaiîntâlnite în spital sau în țară. Planul nu a fost niciodată să demonstrez cuiva că știu să operez, ci să operez cinstit, nefacand greșeli din orgoliu.

Pe la începutul anului, o serie de pacienți cu tumori de bază de craniu îmi ofereau încrederea să îi operez deși nu știam să o fac. Oricât am citit, oricât am exersat pe cadavre, nu aveam încredere în mine, așa că m-am văzut obligat să îi refuz. Întrucât nu știam să existe cineva în țară să efectueze frecvent astfel de operații, m-am îndreptat peste hotare și i-am cerut ajutor doctorului Victor Volovici, un neurochirurg român care a efectuat toată pregătirea postuniversitară în Olanda, unde a și rămas să lucreze. A rămas acolo cu sufletul îndoit părăsindu-și tara, însă nu a uitat niciodată de unde a plecat, așa că acum își oferă ajutorul de peste hotare schimbând sistemul de la 2000 de km distanță.
Îi știam în mare catalogul operator, îi știam colegii, așa că nu am îndrăznit nici să îi cer să mă ia pe lângă el, pentru că era prea mare diferența dintre noi din punct de vedere profesional. Ce să caut eu acolo? I-am cerut doar să îmi dea un nume de chirurg de la care să învăț. Unul mai de nivelul meu, așa. Însă, întocmai ca în Matei 7:7: „Cereți, și vi se va da […]”, mi-a oferit un loc în coasta lor timp de 2 luni. Urma să fiu primul acceptat la cursul de chirurgie cerebrală complexă, curs de chirurgie vasculară și bază de craniu, organizat în Spitalul Erasmus din Rotterdam de către echipa V.Volovici și R.Dammers.
Am stat două luni și am discutat și observat fiecare detaliu din niște operații care nu știu să se fi efectuat până acum în România (aș ruga colegii dacă greșesc să mă corecteze și voi edita cu drag textul): meningioame de sinus cavernos, schwannoame de trigemen prin abord transcavernos, anevrisme voluminoase de PICA cu bypass PICA-PICA și clipare ulterioară, etc.
Am fost primit de întreaga echipă chirurgicală ca fiind un coleg de-ai lor încă din prima zi, am fost tratat ca un frate mai mic, iar la plecare am primit două daruri:
1. Un microscop Zeiss S3 (estimat la mâna a doua la aprox 10.000 de euro) pe care îl voi dona spitalului întrucât mi-ar plăcea să antrenăm rezidenți și specialiști deopotrivă. Recunosc că am încercat, timid, să mă ofer să merg cu el în diverse spitale din țară, care nu au microscop, și să operez acolo, chiar să îl las o perioadă, dar oferta mea nu a prezentat interes.
2. Promisiunea că voi avea un sprijinul personal al dr. Volovici pentru operațiile viitoare – pentru a ne asigura că vom putea efectua în România cele mai grele operații neurochirurgicale cu putință, Victor va veni personal în România și vă opera după ce Ministerul Sănătății îi va echivala diploma (și aici îmi doresc din suflet să nu îi fie puse piedici).
Medicul spune că nu are pacienți
Nu am pacienți. Cumva, deși am creat un site gratuit unde pacienții pot solicita gratis opinii, deși pagina asta are aproape 69.000 de urmăritori, deși m-am întors în țară și voi reîncepe din ianuarie să operez gratuit și fară șpagă la stat, deși mă mândresc oricând cu rezultatele operațiilor mele la cei peste 500 de pacienți de până acum (un repertoriu poate bogat pentru un specialist tânăr)…medicii nu direcționează suficiente cazuri către mine.
Simt că degeaba reușesc să externez pacienții în mai puțin de 48 de ore de la operație, fară pansamente, cu părul neras și fară deficite, degeaba fac biopsii atât de ușor și de lipsit de durere că pacienții nici nu au nevoie de anestezie și a doua zi sunt acasă și că degeaba fac operații complexe (meningioame de bază de craniu, schwannoame vestibulare/neurinoame de acustic, chirurgia epilepsiei, anevrisme, etc) dacă pacienții sunt direcționați de la început către alte spitale, unele cu dotări inferioare, cu secții care să nu fi fost renovate recent sau cu medici care folosesc aceeași tehnică de când mă jucam eu cu mingea în curtea școlii”, a fost mesajul transmis de tânărul neurochirurg.
Medicul are și o platformă online, dar și o adresă de mail în cadrul căreia discută alături de pacienții săi. Acesta le oferă sprijin profesional, consultându-se alături de ei.
Ba mai mult, acesta îi invită și pe colegii săi de breaslă să asiste la operații, pentru a împărtăși experiența sa, cunoștințele dobândite peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Aproape 30 de timișoreni au rămas fără permis marți seară

Acțiune a polițiștilor, marți seară. În cadrul unor controale rutiere de rutină, peste 40 de timișoreni au fost opriți în trafic și 28 dintre...

Various Brands, concept multibrand autohton, noua destinație din Iulius Town a pasionaților de sport

Iulius Town, una dintre cele mai mari dezvoltări comerciale din România, continuă să își diversifice mixul de magazine, prin noi branduri solicitate de clienți....

Citește și :