Reprezentanții industriei ospitalității din Timiș cer, din nou, redeschiderea localurilor din interiorul clădirilor. Ei spun că nu au fost descoperite focare în restaurante sau cafelenele și că doar ei sunt discriminați, iar alte industrii nu au fost supuse la restricții.
HORETIM trimite și un memoriu autorităților locale, Prefecturii Timiș, președintelui CJT și primarului ales al Timișoarei. ”Având în vedere situația gravă, fără precedent, în care se află acest sector de activitate, ca urmare a sancțiunilor impuse fără nicio explicație documentată, cerem ajutorul și revenirea la condiții similare celorlalte domenii din economie. Să fim solidari și să învățăm să mergem mai departe cu acest virus cu toții. Virusul există peste tot , este comunitar, avem focare de infecție în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din horeca, de la începutul pandemiei și până acum?”, transmite președintele HORETIM, Corina Macri.
Iată lista solicitărilor HORETIM:
1.Eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii;
2.Restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante:
• TVA de recuperat și CASS- sume restante încă de la inceputul anului;
• Șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august;
3.Reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie 2021;
4.Extinderea modelului Kurzarbeit până la 80% din totalul orelor de muncă;
5.Ajutor de stat sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019;
6.De asemenea, pe plan local, susținem reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii. Considerăm că, în această perioadă, restaurantele, cafenelele și barurile pot funcționa cu respectarea unor măsuri de distanțare fizică impuse de autorități