În acestă iană se vor împlini 35 de ani de când timișorenii au părăsit confortul lor beteag pentru a ieși în stradă și să spună „așa nu se mai poate”. Zilele acelea se îndepărtează în timp, se estompează în intensitate iar cei tineri abia dacă pot spune ce s-a întâmplat atunci. În mod voit sau doar prin neglijență, școala nu aduce prea multe date despre Revoluție. Memorialul Revoluției a ajuns aproape o voce singulară ce face eforturi să mai împrospăteze memoria noastră colectivă.
Interesul publicului larg, ce nu a fost implicat direct în mersul acelor zile, scade. Tocmai pentru a marca și mai intens această perioadă scursă (de 35 e ani) conducerea Memorialului Revoluției pregătește încă de acum o serie de evenimente comemorativ.
„Oarecum a început ca memoria să fie tot mai slabă. Sunt mai multe elemente: instituțiile de stat nu și-au făcut treaba așa cum trebuia, această perioadă nu a fost inclusă în manualele școlare cum ar fi trebuit, nu a existat o imagine pozitivă a asociațiilor de revoluționari( …) Acum avem un nou obiectiv prioritar, realizarea a cât mai multor activități educative și culturale pentru tânăra generație, pentru a completa informațiile despre istoria recentă a României. Nu doar despre revoluție, ci despre tot ce a însemnat totalitarismul comunist. Încercăm să găsim diferite surse, modalități și instrumente de a transmite această informație tinerei generații. (…) Vom avea o componentă intensă pe zona de cercetare și activitate științifică, fiind angrenați în proiecte de cercetare la nivel internațional cu universități din Portugalia, Spania, Italia, Franța sau Bosnia.”, explică demersul Asociației Gino Rado, președintele Memorialului.
Cu prilejul întâlnirii recente cu presa, a fost anunțată și noua conformație a conducerii asociației. Prin plecare dintre noi a unui membru de vază al biroului de conducere în locul rămas vacant a fost ales scriitorul Costel Balint ce a luat parte la cele întâmplate în decembrie 1989. Iar în loc de un singur vicepreședinte acum sunt doi revoluționari pe acest post: profesorii Lucian Ionică și Lucian Vasile Szabo.
A fost schimbat cu acestă ocazie și statutul. A mai fost adăugat la capitolul ce vorbește despre menirea Asociației și un punct extrem de important despre educația socială și istorică a noilor generații.
Cum apar tot mai mult voci ce susțin că „înainte era mai bine” replica lui Lucian Vasile Szabo, vicepreședinte al Asociației Memorialul Revoluției Timișoara, a fot tranșantă. Fenomenul este îngrijorător și prin amploare crescută a acestor vorbe fără temei. Este interesant faptul că vorbesc despre acei ani întunecați tocmai cei ce nu au vârsta necesară pentru a putea emite astfel de opinii. Un sondaj INSCOP relevă că ar fi aproape 50 la sută numărul celor ce cred că regimul comunist ar fost ceva benefic.
„Democrația este o problemă dificilă. Deși este un sistem cu multe hibe, nu se compară cu dictaturile de stânga sau de dreapta, cu regimurile totalitare. Sigur că mai ales cei mai în vârstă au nostalgii sau unii sunt în continuare extrem de revoltați împotriva sistemului comunist, dar societatea este diversă, complexă. Nu suntem la fel și asta este un lucru foarte bun. Comunismul nu a reușit să ne uniformizeze, nu a reușit să facă omul nou care era omul robotic, mai ușor de controlat, doar cu anumite caracteristici, toate comune. Nostalgia nu este după regimul comunism sau nu este după Ceaușescu, nu despre moșulică ăla care ne înspăimânta pe noi cu securitatea și toate lucrurile acestea. Nostalgia este după tinerețea fiecăruia, după copilăria fiecăruia” accentuează Lucian Vasile Szabo.
„Și în dictaturi, copiii sunt fericiți. Nu știu, nu cunosc, nu au mai multe detalii în afară, nu au de ce să își dorească mai mult. Ei sunt fericiți, se joacă cu ce au, mănâncă ce au și trăiesc în lumea lor. În momentul în care crești și ajungi să cunoști, atunci lucrurile se schimbă, vezi că lumea este mult mai mare, nu se limitează la bătătura ta. Și atunci încep să apară problemele. De aceea, nostalgia este despre tinerețe, sănătate, bucuria copilăriei.”, a mai adăugat profesorul Szabo.
Este evident că dânsul știe ce spune și se întemeiază pe studii serioase având în vedere că predă la Universitatea de Vest primul curs oficial despre Revoluția timișoreană.
Dintre evenimente pomenim doar pe scurt câte ceva deoarece mai este o bucată de timp până atunci. Dar cu certitudine vom reveni cu noi amănunte la momentul potrivit.
– Acum în vară, la data de 19 iulie, la Memorialul Revoluției va avea loc spectacolul de teatru „Dictatorii”, o creație din 2022 a companiei Procede Zebre din Vichy, Franța, cu participarea elevilor de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida (județul Sălaj) și Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.
Este un spectacol-studiu despe cenzură, libertatea de exprimare și totalitarism.
– Cel mai de seamă eveniment se pare că va fi o conferință internațională despre anul revoluțiilor europene în memoria colectivă. Va avea loc în 22-23 noiembrie, la Timișoara.
– E serie de expoziții vor fi organizate la Timișoara dar și la partenerii externi ai Asociației la Chișinău, Budapesta, Polonia dar și în Albania.