De o lungă perioadă de timp, școlarii sunt privați de o temeinică educație ce i-ar apropia de un mod de viață sănătos. Nu se mai studiază de la vârste mai fragede noțiuni de igienă, alimentație sănătoasă și de viață echilibrată. La fel de precare sunt cunoștiințele lor în ceea ce privește un eventual prim ajutor în cazul unor banale accidente sau traumatisme. Cândva existau adevărate întreceri între copiii de diverse vârste ce își arătau îndemânarea în întreceri de mici sanitari.
Observând aceste lacune, un grup de inimoși studenți ai Universității de Medicină și Farmacie au pornit într-un voluntariat bine gândit în câteva școli din municipiu și din județ să predea micuților aceste noțiuni sanitar-educative. Ei fiind în general din cei mai avansați în studiu, din anii patru sau cinci, stăpânesc deja ca niște specialiști aceste noțiuni. La început a fost destul de greu să capteze atenția celor mici, dar cu sprijinul învățătoarelor au transformat această joacă într-o materie destul de serioasă desfășurată pe mai multe săptămâni.
Atât de bine pregătiți au fost elevii încât, azi, au avut curajul să se prezinte în bancile amfitreatrului de la Medicină și să susțină un adevărat test de cunoștiințe generale de igienă și de viață sănătoasă. Lucrările celor peste 160 de elevi au fost corectate de voluntarii studenți ca adevărați profesori fără a face rabat de la corectitudinea răspunsurilor. Nici nu se putea altfel, deoarece lucrările erau secretizate ca la marile concursuri. Au participat câte trei elevi de la fiecare clasă implicată, iar concurența a fost una extrem de serioasă.
La final au primit diplome de merit, dar și de participare cei mai harnici. Întrecerea a fost considerată etapă locală a concursului educațional școlar „Micii sanitari” și cei mai buni vor merge la etapa finală de la Târgu-Mureș. Acolo, pe lângă partea teoretică, vor avea de înfruntat și probe practice de intervenit în caz de prim ajutor.
Este de apreciat implicarea în astfel de campanii sociale și a marelui concern Smithfield ce de mult are preocupări de sprijinire a copiilor și elevilor. Ei au fost sponsorii principali ai acestei manifestări.
Pentru că totuși sunt copii și au multă energie după concursul teoretic până se corectau lucrările, un grup de alți voluntari s-au implicat în curte în alt gen de activități mai gălăgioase. S-a alergat, s-a făcut gimnastică, întreceri de tot felul și s-a râs mult.
„În această zi se desfășoară proiectul „Micii sanitari” ce este un proiect național. Avem copii de clasele a doua, a treia și a patra de la diferite școli din județul Timiș. Au venit aici la noi să dea un test. Este un test grilă. Pe parcursul a cinci săptămâni, voluntari de la noi de la facultate au fost la ei la școală și le-au predat divese teme cum ar fi: alimentație sănătoasă, anatomie și fiziologie, noțiuni de igienă, noțiuni de prim ajutor. Primii trei din fiecare clasă (evident cei mai buni) au venit la acestă fază locală. Primii doi de aici vor merge la faza națională de la Tîrgu-Mureș, care se va desfășura între 11 și 14 iulie. Au fost circa 160 de copii din cinci școli din care amintesc: Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic Calderon, Școala gimnazială Cenei, Școala gimnazială nr. 30” a explicat studentul Adrian-Stelian Rițiu, unul din coordonatorii proiectului.
„A fost destul de greu, deoarece materia este destul de stufoasă și copiii nu sunt întotdeauna liniștiți și atenți, dar cu interes din partea cadrelor didactice care ne-au ajutat și ne-au îndrumat, am reușit să-i stăpânim pe copii. Le-am captat interesul și până la urmă ce a trebuit le-a rămas în minte din acest proiect. O astfel de activitate, după părerea mea, este destul de importantă pentru că, pe lângă faptul că elevii o văd ca un concurs, le rămân și cunoștiințe ce le vor ajuta în viață. Noțiunile de prim ajutor ce sunt extrem de importante au fost făcute și cu multe aplicații practice și cu siguranță știu acum ce au de făcut dacă cineva cade pe stradă. Este important pentru acești copii să știe să ofere un prim ajutor în condițiile în care nici adulții, uneori, nu știu ce au de făcut. Ar fi bine ca și în școli să se implementeze astfel de materii” a opinat Melissa-Mădălina Mihalaș, o altă studentă voluntar ce a fost un timp dascălul de igienă la cei mici.