Medicii neurologi și radiologii interventionisti transmit un semnal de alarmă cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral. Doar 27 000 de pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) au fost internați în spitalele din România în primele 9 luni ale anului 2020, față de 55 000 câți au fost înregistrați pe parcursul anului 2019, anunță cadrele medicale cu ocazia unei conferințe online organizate cu prilejul Zilei Mondiale AVC.
Statul român a alocat în 2020 doar o treime din suma alocată în 2018 pentru intervențiile neurovasculare în unul dintre cele trei centre de referință din țară, adică Spitalul Universitar, iar în 2019 a fost cea mai mică alocare din ultimii 4 ani. Acest tip de management al resurselor „condamnă la moarte două treimi (n.r. aproximativ 66%) dintre pacienții care fac AVC”, avertizează Gheorghe Iana, președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR).
“Există mai multe cauze pentru scăderea cu aproape 50% a numărului de pacienți internați cu AVC în România. Transformarea unora dintre centrele specializate în AVC în spitale suport COVID și reținerea pacienților de a apela la serviciile medicale sau de urgență pot fi parte din motivele scăderii numărului de pacienți care au accesat sistemul de sănătate din România în primele 9 luni ale anului”, a declarat Conf. Dr. Cristina Tiu – Coordonator național al AP AVC, Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București și viitor Președinte al Societății de Neurologie din România.
sursa – gandul.ro