Dacă aveţi programare vineri sau luni la medicicul de familie, nu vă aşteptaţi să primiţi reţete gratuite sau compensate şi bilete de trimitere. Sunt medici care nu le vor acorda. Mai mult, unii doctori din Bucureşti şi din ţară nu vor da nici consultaţii gratuite. Vor trata doar urgenţele sau vor percepe taxă pentru consultaţii.
Medicii de familie nu vor da bolnavilor reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimitere pentru analize. Ba chiar, unii pacienţi ar putea plăti consultaţia. Este forma de protest aleasă de medicii de familie. Ei reclamă subfinanţarea domeniului lor şi faptul că sunt obligaţi să plătească din buzunar erorile cardului de sănătate.
În aceste condiții, medicii de familie refuză să semneze actele adiţionale la noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract care ar fi trebuit să intre în vigoare de astăzi. Doctorii susţin că e ilegal să semneze retroactiv documentele, motiv pentru care vor face acest lucru începând de săptămîna viitoare. E o formă de protest, în condiţiile în care doctorii spun că bugetul alocat pentru fiecare pacient e prea mic.
Pentru consultarea gratuită şi prescrierea de reţete compensate, medicul de familie trebuie să semneze anual un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Oficial, data este 1 aprilie, dar în ultimii ani termenul s-a tot prelungit.
Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, explică: „De fiecare dată, în mod ilegal, am fost puşi în situaţia de-a semna retroactiv, aşa nu se mai poate. În România trebuie să existe ordine şi pentru decidenţii din sănătate, şi pentru furnizorii de servicii medicale”.
Acum medicii refuză să semneze. Hotărârea de guvern a venit abia joi şi doctorii spun că nu au timp să intre în legalitate.
Răspunsul CNAS: „La nivelul caselor de asigurări de sănătate sunt elaborate actele adiţionale (…), fiind prelungit în mod corespunzător programul de activitate al acestora”, se arată într-un comunicat.
Concret, însă, în lipsa unui contract cu casa de asigurări, bolnavii au de suferit.
Este posibil ca unii medici de familie să ceară şi plătirea consultaţiilor.
„Sunt pacienţii noştri şi nu ne batem joc de ei. Îi vom consulta pentru că nu sunt ei vinovaţi de aceste lucruri”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
„Majoritatea dintre noi a decis că ar fi bine să nu solicităm taxă pe consultaţie, dar colegii noştri care o vor face, sunt liberi să o facă, este perfect legal”, precizează Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
În funcţie de serviciul medical pe care îl poate oferi un medic de familie care are şi o specializare suplimentară, costurile consultaţiilor şi serviciilor pot varia între 10 şi 40 de lei:
Preţuri la medicul de familie
EKG 15 lei
Glicemie 8 lei
Ecografie (abdomen) 40 de lei
Vaccin 10 lei
Adeverinţă medicală 20 de lei (sursa: Societatea Naţională de Medicina Familiei)
Sursa: DIGI24.ro