Medicii avertizează: Adolescenţii folosesc medicamentele pentru a se droga

1512

Dacă ar fi să facem o statistică, doar un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe reţete. Drogurile fiind destul de scumpe, mulţi adolescenţi au ajuns să folosească medicamentele şi în alte scopuri, unul dintre acestea fiind şi pentru a se droga.

„Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găseşte în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Atenţie familii, ţineţi-vă medicamentele sub supraveghere, atenţie la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea uşor şi care conţin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei ştiu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste reţete“, atrage atenţia Doina Cozman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS).

Şi mai grav este că unii dintre consumatori au învăţat de pe internet cum să extragă substanţele periculoase din medicamente banale.

„Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie, ştiu aceste preparate care se vând de multe ori cu o reţetă simplă şi ştiu în plus să extragă codeina, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, a mai spus specialistul.

Cele mai căutate medicamente – droguri

Farmaciştii ştiu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat. Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer şi calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol şi Doreta, care conţine Tramadol şi paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără reţetă este Extraveralul, care conţine Fenobarbital. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe reţetă. Mai sunt medicamente care conţin codeină în doză mică şi se eliberează fără reţetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin.

Deşi medicamentele ar trebui eliberate numai pe bază de reţetă medicală, uneori farmaciştii mai închid ochii. Mulţi dintre tineri merg la medicul de familie şi spun că au o nevralgie, cerând reţetă pentru analgezice, cum ar fi Tramadol, ce care are efect psihotrop puternic, medicament ce nu intră în categoria celor de urgenţă pentru care farmacistul poate face excepţie. În această categorie intră antibioticele sau medicamentele pentru tratarea diferitelor afecţiuni, precum cele cardiovasculare. Sau se duc direct la farmacie şi se înţeleg cu farmacistul care de multe ori mai închide şi ochii, iar un alt medicament pentru care farmaciştii omit uneori să ceară reţetă este Tussin Forte. În farmacii se găsesc nu mai puţin de 20 de preparate farmaceutice care conţin această substanţă.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.