Masterplanul de investiții în Turism: doar câteva obiective în Banat, Herculane nici nu intră în atenția ministerului!

434

Ministerul Turismului a ajuns, în sfârșit, la concluzia, pe care de altfel o știm cu toți, că ”România are un potențial turistic foarte ridicat, însă cu un nivel redus de valorificare, în special din cauza lipsei unei coerențe în aplicarea măsurilor de redresare a sectorului”. Pentru acest motiv, ministerul de resort propune un Master plan al investițiilor în turism, pe care l-a publicat pe site-ul propriu.

„Dezvoltarea unui Program Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism, denumit Master-Planul investițiilor în turism a constituit o condiție esențială pentru crearea premiselor de dezvoltare superioară a destinațiilor turistice din România, dar și a României ca macrodestinație”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de HG privind aprobarea Programului Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism.

Master planul cuprinde o serie de măsuri ce au ca scop dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică; dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice; dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional; valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism; identificarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Activitățile majore vor viza, conform proiectului, dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement, dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, dezvoltarea infrastructurii turistice de-a lungul Dunării, dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă, dezvoltarea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.

În vederea implementării Master Planului de investiții în turism, pentru activitățile majore va fi pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția Ministerul Turismului este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%, pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, atestate în condițiile legii, de 85%, respectiv de 15%; iar pentru investiții în alte domenii 70%, respectiv 30%. Pentru Investițiile de importanță națională contribuția Ministerul Turismului este de 100%.

În lista cu proiectele de investiții de importanță națională figurează trei obiective: Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil, Munții Făgăraș; Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, Sulina; Dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement – port turistic, Constanța.

În ceea ce privește aria noastră de interes, master planul de investiții în turism prevede următoarele:

– județul Arad: Repunerea în circuitul internațional a stațiunii Moneasa; Amenajarea unui ”Aventura Parc”, comuna Moneasa.

– județul Caraș-Severin: Dezvoltarea zonei turistice Semenic; Amenajarea și extinderea domeniului schiabil în Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni; Construcţie cabană salvamont, Muntele Mic; Amenajarea zonei turistice și domeniul schiabil Nedeia, comuna Zăvoi.

– județul Hunedoara: Amenajare zonă de agrement, oraşul Geoagiu; Schi în România, stațiunea Straja, municipiul Lupeni; Dezvoltarea și extinderea „Domeniul Schiabil Șureanu” oraşul Petrila.

– județul Mehedinți: nici un obiectiv.

– județul Timiș: Aquaparc cu ape minerale, orașul Buziaș.

Stațiunea Băile Herculane, cândva ”Perla Banatului”, după cum se poate vedea, nici nu intră în atenția ministerului pentru următorii ani.

Lista completă a obiectivelor care vor fi finanțate poate fi consultată AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.