După promulgarea Legii Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care se urcă la volan fără permis, sub influența alcoolului sau a drogurilor și produc un accident mortal, sunt propuse și alte măsuri dure.
Un fost ministru al justiției propune înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi. Printre măsurile analizate se află anularea permisului pe o perioadă de 10 ani sau confiscarea mașinii.
Senatorul Robert Cazanciuc susține că „nu va mai exista niciun fel de concesie pentru persoanele care se urcă la volan băute, drogate sau fără permis, dar nici pentru cei care consumă sau fac trafic de droguri”.
Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia, a prezentat pachetul de noi măsuri propus de PSD, care include dotarea poliţiei cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poştei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”.
„Un pachet de măsuri mai larg, 12 identificate într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri. Vor fi avute în vedere măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri. Vor fi inițiate modificări legislative pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi, cum ar fi anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani. Vom analiza legislatia europeana si practica CCR pentru a identifica cadrul legal care să permită chiar confiscarea autovehiculului condus de catre o persoană aflată sub influenţa drogurilor sau a substanțelor psihoactive”, a precizat Robert Cazanciuc pe pagina de Facebook.
O altă propunere oferă posibilitatea părinților de a deconta teste pentru depistarea consumului de droguri de către copiii lor.
„Una dintre propunerile apreciate ca fiind utile a fost și posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori, iar în situația unor teste pozitive decontarea unui număr de 10 ședințe de consiliere psihologică. Atât testele cât și consilierea vor fi efectuate în deplină confidențialitate. Au fost formulate de asemenea propuneri de efectuare de teste cu sprijinul școlilor și acordul părinților. Cred că depistarea și tratarea timpurie a consumului de droguri pot salva de la dependență”, a mai precizat senatorul PSD.
Legea Anastasia, denumită în memoria unei fetițe spulberate de o mașină pe 1 iunie 2022, a intrat în vigoare la 13 iulie 2023. Ea prevede faptul că pentru infracțiuni de ucidere din culpă, când aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis sau conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive nu se va putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Sursa: https://adevarul.ro/