Odată cu intrarea Timișoarei în lumea bună a orașelor care au primit însărcinarea onorantă de a conduce destinele culturale ale continentului începe să apară și recunoașterea internațională.
Cel mai recent eveniment, care are legătură cu atragerea turiștilor de pretutindeni, a avut loc astăzi, la prânz.
Asociația pentru Promovarea Timișoarei, Clubul Presei de Turism FIJET România și Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET, au organizat în sala festivă a Rectoratului Politehnicii o ceremonie de conferire a trofeului „Mărul de Aur” orașului Timișoara.
Președintele FIJET, Tijani Haddad, a oferit trofeul „Mărul de Aur” edilului șef Dominic Fritz, în semn de recunoaștere a eforturilor municipalității de promovare a Timișoarei ca destinație turistică, pe plan intern și internațional. Mărul ca fruct încărcat de simboluri din cele mai vechi timpuri a constat dintr-o lucrare din bronz făurită foarte elegant.
Timișoara a intrat astfel în galeria destinațiilor din România premiate deja cu trofeul „Mărul de Aur” în anii precedenți: Bucovina – 1975, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului – 2009, Târgu Jiu – 2014 și Oradea – 2019.
Departe de a fi doar un trofeu fără însemnătate concretă „Mărul de Aur”, „Pomme d’Or” sau „Golden Apple” este pe bună dreptate asemuit de toate administrațiile dar și de operatorii de turism ca fiind echivalentul premiului Oscar din cinematografie.
„Mărul de Aur” este acordat unei organizaţii, unui oraş sau unei personalităţi, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului.
Primele trofee au fost acordate de FIJET în anul 1971. Atunci au fost recompensate Sicilia, parcul de distracţii Efteling, cu reprezentări ale unor poveşti cu zâne, din Ţările de Jos şi Bokrijk, un complex de parcuri şi muzee, aflat lângă oraşul belgian Genk. Cele mai recente trofee „Mărul de Aur” au fost acordate de FIJET în toamna anului trecut, orașului învecinat nouă Novi Sad (Serbia) și orașului Izmir (Turcia). Din 1971 și până în prezent, FIJET a conferit 69 de astfel de trofee. Este interesant de știut că lucrările de artă ce materializează premiul au de la an la an și în funcție de cel onorat mărimi și forme diverse.
Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost cunoscutul specialist în turism Simion Giurcă ce a deschis festivitatea cu prezentarea unui film ce sintetizează tot ce este demn de a fi vizitat în orașul nostru. Îndeosebi a fost scoase în evidență câteva elemente marcă înregistrată ale orașului: multiculturalitatea ce derivă din numeroasele etnii și religii ce coexistă în urbe. Un alt element de atracție este numărul de peste o mie de evenimente ce se vor desfășura pe parcursul întregului an.
Președintele Haddad Tijani a explicat că destinațiile și scopurile unui turism modern s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. Călătorii mai vor și altceva în afara unei plaje și a valurilor de mării.
Primarul Dominic Fritz, după ce a preluat trofeul și diploma ce atestă că Timișoara este oraș turistic de însemnătate din acest moment, a mulțumit explicând că menirea călătoriilor este de a lega punți între țări, etnii, culturi, limbi diverse. Turismul a devenit cu adevărat un fenomen-ambasador între regiuni și oameni. Drumețul nu mai vine doar să vadă clădiri și locuri frumoase. Acum vrea să plece cu amintiri și povești.
Președintele FIJET România, Ștefan Baciu, a oferit diplome de recunoaștere a implicării tuturor persoanelor și asociațiilor ce au avut ceva de spus pentru a ridica prestanța cultural-turistică a municipiului nostru.
La final, primarul Fritz, dar și cei implicați în momentul de azi au răspuns curiozităților celor veniți de peste hotare. Toți oaspeții netimișoreni, și turiștii din afara țării au fost plăcut impresionați de cele văzute în oraș.
[…] ,,Mărul de Aur” a ajuns în ,,custodia” lui Dominic Fritz! Primarul Timișoarei se așteaptă l… […]