12.2 C
Timișoara
marți 19 noiembrie 2024

Marșul Învierii i-a reunit și în acest an pe credincioșii de diverse religii FOTO-VIDEO

Timișoara este după cum se știe un caz unic pe harta spirituală (și nu numai) a țării. De 26 de ani neîncetat, aici, la noi în urbe, în fiecare luni de după duminica Paștelui se păstrează cu strășnicie un obicei devenit deja tradiție locală.

Toate cultele religioase, indiferent de orientare, se adună cu enoriașii lor și anunță în mod solemn Învierea Domnului printr-o procesiune plină de culoare, bucurie și fast. Vorbim dspre așa numitul Marș al Învierii. Și anul acesta a fost la fel, chiar dacă frigul destul de pătrunzător a mai rarefiat puțin numărul participanților. În alți ani erau cu mult mai mulți credincioșii care se încolonau și chiar formațiile artistice parcă erau ceva mai numeroase.

marsul invierii (9)După cum recunosc organizatorii este „o acţiune cu caracter interconfesional, recunoscută atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, având drept scop proclamarea în mod public a Învierii Domnului nostru Isus Hristos”. Un al doilea scop este o mai bună cunoaștere reciprocă între cetățenii de diverse confesiuni, care vor putea vedea astfel că vecinul lor care se închina altfel sau în altă limbă este un la fel de bun cetățean dar și creștin.

marsul invierii (15)Ca întotdeauna adunarea s-a dat in fața Catedralei Mitropolitane. Două fanfare de tineri de la două biserici neoprotestante au alternat imnuri religioase dar și piese cu caracter mai laic. Asistența purta pancarta ca la un miting politic dar, de acestă dată, nu revendicau nimic ci doar proclamau statutul de Domn al Lui Iisus. Lideri religiosi s-au perindat rând pe rând pe la microfon pentru a citi un psalm sau o pildă potrivita din Biblie. Au participat reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, Catolice atât de orientare romană cât și greacă(răsăriteană) dar cei mai mulți au fost reprezentanții tuturor bisericilor protestante și neoprotestante.

marsul invierii (32)Caracterul internațional a manifestării a fost dat și de câțiva lideri religioși veniți de peste hotare. S-a remarcat un pastor al etniei rome din Germania, care a binecuvantat toată asistența.

După câteva rugăciuni marșul s-a pus în mișcare. Prima oprire a fost la poarta Primăriei Municipiului. Cu toate că nu au fost așteptați de nimeni, lideri religioși au adus câteva rugăciuni pentru bunul mers al instituției și pentru spor în tot ce fac cei care trudesc acolo fie ei funcționari, consilieri sau chiar primar și vice primari. Este cu atât mai curioasă reprezentanților de la Primărie cu cât ei chiar au fost printre organizatorii evenimentului.

Traseul marșului a continuat pe bulevardul CD Loga până la Palatul Administrativ al județului unde de asemenea au fost spuse câteva rugăciuni. Ultimul popas și cel mai lung a avut loc în parcul Rozelor unde a continuat cu un serviciu de evanghelizare și cu un spectacol religios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un șofer de camion s-a răsturnat pe un drum din Caraș – Severin

Un autocamion s-a răsturnat pe carosabil pe un drum din Caraș - Severin. În urma accidentului, momentan traficul este îngreunat până la eliberarea șoselei.  Accidentul...

Accident în Dumbrăvița! O șoferiță a ajuns la spital

Două mașini s-au izbit în Dumbrăvița, iar în urma impactului una din ele a fost aruncată într-un stâlp. În urma accidentului, o femeie a...

Citește și :