Marșul Eroilor a aprins din nou candele pentru cei căzuți VIDEO

173

Parcă a fost ieri, pentru cei ce au trăit momentele astrale din decembrie 1989. E greu de crezut pentru aceia implicați în zilele fierbinți că au trecut 33 de ani de când scânteia Revoluției s-a aprins aici în orașul nostru.

https://youtu.be/jOZsYkrhAag

Ca în fiecare an un masiv grup de „chibiți” alb-violeți uită de încrâncenările provocate de fotbal și se gândesc la cei ce au pătimit pentru noi toți. Sunt băieții din Druckeria și Peluza Sud Timișoara, mulți dintre ei nici nu erau pe lume în acele momente, dar simt la fel ca acei tineri din 89. Ei au schimbat steagurile cu două culori pentru tricolorul național cu binecunoscuta gaură simbol și au pornit în marș pentru neuitarea eroilor căzuți.
Au fost vizate punctele-cheie ale Revoluției, cinstind memoria celor care au murit nevinovați în acel decembrie fierbinte și care prin jertfa lor supremă au redat spranța românilor asupriți de regimul comunist.
S-au scandat cele cunoscute lozinci ce sunt la fel de adevărate și acum: „România Liberă”, „Eroii nu mor niciodată!”, „Păcat de sângele vărsat”, „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”. Ca întotdeauna adunarea a fost la kilometrul zero al revoltei, la biserica Reformată din piața Sfânta Maria, unde slujea pastorul Laszlo Tokes.
„Cinstim, la fel ca an de an, memoria părinților, fraților și surorilor căzuți la Revoluție. Cinstim ideea de libertate și de sacrificiu pentru ideal. Refuzăm să uităm și ne încăpățânăm să ținem flacăra memoriei aprinsă”, cred organizatorii.
La ora 20 marșul a ajuns în Piaţa Victoriei pentru un moment de reculegere în fața Catedralei Mitropolitane, un punct fierbinte al Revoluției. Aici, pe treptea au fost aprinse candele pentru sufletele celor căzuți tragic, înainte de vreme. Următorul popas a fost pe platoul din fața Operei, un alt punct important al Revoluției.
Traseului a continuat pe la alte locuri importante pentru ideea de libertate: Memorialul Revoluției și apoi Cimitirul Eroilor. Ca întotdeauna finalul a fost la monumentul celor plecați de la Cimitirul Eroilor cu aprinderea de candele în memoria celor care au plătit cu prețul vieții lor libertatea tuturor.
În timpul Revoluției din 1989, în Timișoara au fost ucise 93 de persoane, iar 373 au fost rănite. Dintre acestea, 20 de persoane au murit după momentul fugii cuplului dictatorial.
„Au trecut 33 de ani de când Eroii Revoluției au început să verse sânge pentru libertatea noastră. Au trecut 33 de ani de când Timișoara s-a răzvrătit împotriva sistemului dictatorial. Pentru jertfa lor, pentru modul în care au stat cu piepturile goale în fața gloanțelor, strigăm cu toții: LIBERTATE!”, declară reprezentanți ai Muzeului Național al Banatului, care s-au alăturat acestui marș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.