-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Marilen Pirtea, rectorul UVT, le-a pus gând rău studenților „posesori de mașini de lux” care primesc alocație pentru cămine

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, nu prea este de acord ca și studenții bogați să primească alocații pentru cămine. Acesta atrage atenția asupra faptului că „dacă an de an dezbatem doar cum să împărțim sărăcia, să dăm la toată lumea, dar la nimeni suficient, atunci vom genera tot sărăcie„.

Rectorul UVT reamintește faptul că România implementează de peste 25 de ani politici universaliste privind școlarizarea. Asta înseamnă că învățământul este gratuit pentru toată lumea, excepția fiind studenții „cu taxă”. Însă, acest sistem universalist nu reușește „să livreze, per ansamblu, nici echitate, nici calitate„. Astfel, România a ajuns să aibă mari probleme cu abandonul școlar în sistemul preuniversitar, dificultăți majore în ceea ce privește includerea în învățământul universitar a celor care nu provin din categorii sociale privilegiate.

Deși nu avem învățământ de calitate și alocațiile per student sunt de departe printre cele mai mici din Europa, avem în continuare cifre de școlarizare la nivelul anilor 2007-2008, în timp ce numărul de studenți a scăzut. Iar dacă aceste aspecte par prea tehnice, haideți să ne uităm în parcările campusurilor studențești: în majoritatea locurilor găsești mașini de lux. E adevărat, nu sunt multe, dar cu siguranță nici conferențiarii nu și le-ar permite din salariu. Alocația pentru cămine merge în egală măsură pentru posesorii de mașini de lux, cât și pentru cei care chiar nu și-ar permite o altfel de locuință în timpul studiilor, în aceeași logică universalistă„, semnalează Marilen Pirtea.

Rectorul UVT concluzionează că ar fi nevoie de organizarea unei ample dezbateri în societatea românească, cu toți factorii implicați, și „nu să rafinăm an de an indicatori de împărțire a sărăciei„.

Nu militez pentru generalizarea taxelor școlare, ci pentru îndreptarea unor inechități ascunse de abordarea universalistă care a condus oricum la privatizarea mascată a unei mari părți din sistemul de învățământ. În preuniversitar, sunt mulți părinți care obțin calitate prin plata meditaților. În universitar, o mare parte dintre studenți plătesc taxe de școlarizare. De multe ori, cei care nu-și permit aceste lucruri au șanse reduse de reușită profesională. Cauzele pot fi găsite în această abordare universalistă. Este imperativ să ne angajăm într-o dezbatere despre cum să echilibrăm meritul și echitatea în învățământul românesc„, mai precizează Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :