Marganii Dumitru Jompan și Mihuț Firuț au aprins o scânteie de poezie în sufletul copiilor-VIDEO

531

Școala Gimnazială „Sf. Antim Ivireanul” a sărbătorit cu câteva zile în avans sărbătoarea sfântului Andrei printr-o serbare a celor mai mici elevi. Cenaclul literar: „Bucuria cuvântului” a ajuns deja la cea de-a VII-a ediție. Tema aleasă pentru acest an a fost: Sfântul Andrei-ocrotitorul României. Evenimentul a vrut să încurajeze talentele elevilor școlilor participante din toată țara. Dar s-a încurajat și revenirea la bucuria autentică a imaginației și a creativității.

Organizatorii evenimentului au fost Școala Gimnazială „Sf. Antim Ivireanul”, Arhiepiscopia Timișoarei, respectiv școlile partenere din Timișoara, județ dar și din țară.

lansare-volume-poezie-2

În cadrul evenimentului, participanții au intonat cântece patriotice și religioase. Au fost recitate poezii de cele mai diverse facturi ce au scos în evidență talentul, sensibilitatea și memoria elevilor.

La încheierea evenimentului cultural, copiii s-au bucurat de oaspeți de seamă. Doi cărturari de vază din judeţul vecin, Caraș-Severin, au venit special să se bucure alături de copii. Cu acest prilej au fost lansate două volume de poezie. „Fântâna și piatra de hotar”, semnat de Dumitru Jompan, și Re…semnare, de Mihuț Firuț.

 

Cine nu a auzit de vrăjitorul corurilor de la Marga și de la Caransebeș? Este dirijorul, etnologul și etnofolcloristul profesor doctor Dumitru Jompan. Dânsul trudește de o viață să aducă din nou la lumină vechi cântări aproape uitate. Compune și predă știința muzicii de când se știe, actualmente predă și dirijează la Facultatea de Teologie Ortodoxă Didactică-Istorie din Caransebeş. Spiritul ascuțit și neliniștit al dascălului nu s-a limitat doar la muzică și folclor. Dânsul a cercetat tot ce ține de cultura locurilor bănățene începand cu zona sa natală, Valea Bistrei.

Dar foarte puțini cunosc volumele de versuri semnate de dirijor. Și nu sunt puține. Acum din nou s-a aplecat asupra versurilor și a adus o rememorare a vârstelor și confesiuni despre trecerea timpului. Versurile sunt adânc filozofice dar și unele jucăușe și ludice, aducând zâmbetul pe figura cititorului.

lansare-volume-poezie-1

Mai tânărul consătean al maestrului este Mihuț Firuț, de asemenea poet, dar la doar cel de-al doilea volum. În „Re…semnare” se apleacă asupra sensurilor mai puțin vizibile ale valențelor liricitătii textuale. Versurile sunt o explozie de lirism corect condus.

Ambii poeți au fost prezentați de universitarul Ioan Viorel Boldureanu, care a subliniat cele mai interesante înțelesuri din versurile prezentate.

Întâlnirea scriitorilor cu părinții și copii ar putea aprinde și în micuți, poate, scânteia latentă a scrisului.

Evenimentul a fost finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Prologos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.