Companiile britanice au început să recruteze avocaţi în domeniul imigraţiei pentru a oferi consiliere juridică angajaţilor străini care provin din ţări membre UE în sensul obţinerii dreptului de rezidenţă în Marea Britanie, pe fondul incertitudinii privind ieşirea ţării din Blocul comunitar.
În Marea Britanie trăiesc peste trei milioane de cetăţeni din alte state membre UE, reprezentând 5% din populaţie, notează site-ul agenţiei Reuters. După ce majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, companiile din Marea Britanie care au angajaţi din alte state europene au devenit îngrijorate de situaţia personalului.
Cea mai mare preocupare a angajaţilor străini este că nu se mai simt bineveniţi în Marea Britanie. Guvernul a dat asigurări că nu se va schimba nimic în următorii doi ani, dar oamenii iau decizii de genul întemeierii unei familii sau cumpărării unei case.
În momentul de faţă, cetăţenii din alte state UE nu au nevoie de alte documente pentru a locui şi a munci în Marea Britanie, astfel că mulţi nu se obosesc să obţină alte documente de rezidenţă care sunt acum opţionale. Cei care locuiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani pot obţine certificatul de rezidenţă permanentă – un pas necesar în perspectiva dobândirii cetăţeniei dar care părea inutil atât timp cât Marea Britanie era membră UE.
Circa 15% dintre angajaţii universităţilor britanice provin din alte state membre UE.
Şi fermierii britanici sunt preocupaţi de situaţia celor 50.000 – 60.000 de angajaţi sezonieri care culeg flori, fructe şi legume.