Marea Britanie, în centrul atenţiei la summitul de la Bruxelles. România se alătură ţărilor Vişegrad

91

Liderii europeni încearcă joi şi vineri să ajungă la un acord în privinţa concesiilor de făcut Marii Britanii, pentru a-i convinge pe britanici să rămână în Uniunea Europeană.

În cazul în care Consiliul European reuşeşte să ajungă la un acord mulţumitor pentru premierul britanic, David Cameron va putea organiza rapid referendumul pe care l-a promis, pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE, probabil la sfârşitul lui iunie.

Cameron a promis că va face o campanie în favoarea rămânerii ţării în blocul european, în cazul în care obţine câştig de cauză.

Rămânerea Marii Britanii în UE, dorită de Cei 28, ar reprezenta îndepărtarea unei puternice incertitudini pentru Europa, care se confruntă deja cu cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu o ascensiune a mişcărilor extremiste, cu o ameninţare teroristă şi cu o slăbiciune persistentă a economiei.

Un alt dosar priveşte posibilitatea ca Marea Britanie să priveze de ajutoare sociale muncitorii europeni care au emigrat pe teritoriul său, pe o perioadă limitată şi în urma identificării anumitor condiţii excepţionale – şi anume un aflux excepţional de muncitori care să ameninţe echilibrul pieţei muncii.

Celelalte două puncte sunt competitivitatea Europei şi ca parlamentele naţionale să se poată opună unor reglementări, în contextul în care Marea Britanie respinge o Uniune „tot mai strânsă”.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat miercuri că cea mai mare parte a acestor reforme propuse de către David Cameron sunt justifcate şi rezonabile.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a anunţat, însă, în urma unei întâlniri cu David Cameron, marţi, că nu poate garanta că un eventul acord va fi aprobat de către Legislativ. Însă el a dat asigurări că PE se va pronunţa „imediat după referendumul” organizat de Londra.

Criza refugiaţilor figurează, de asemenea, pe agenda summitului, cu obiectivul înregistrării unor progrese în aplicarea unor decizii deja luate – privind protejarea frontierelor externe ale UE, cooperarea cu Turcia sau ajutorarea Greciei.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat pentru cotidianul german Bild că Europa înregistrează progrese în gestionarea acestei crize şi a subliniat că numărul migranţilor care sosesc în Grecia, din Turcia, începe să scadă.

Iohannis: Marea Britanie trebuie să rămână în UE, dar nu acceptăm discriminarea românilor

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles preşedintele Klaus Iohannis va susţine că România nu acceptă restricţionarea liberei circulaţii sau discriminarea cetăţenilor români pe tema beneficiilor sociale, în negocierile pe tema Brexit.

„Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării. În acelaşi fel, noi nu acceptăm, şi am spus asta foarte clar, să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană”, a declarat Iohannis.

România se alătură astfel ţărilor Vişegrad (Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria), care au adoptat o poziţie comună, prin care resping propunerile vizând limitarea ajutoarelor destinate copiilor muncitorilor migranţi originari din Europa de Est – un punct-cheie în campania lui Cameron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.