Marco Martinelli și Ermanna Montanari, creatorii și regizorii proiectului Dante2021 din cadrul programului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, se întorc la Timișoara pentru o perioadă de patru zile, cu începere de marți, 7 noiembrie, orele 17, la Muzeul de Artă Timișoara.
Perioada de lucru va demara cu lansarea traducerii în limba română a cărții A-și face loc. Breșă în teatru în 101 de mișcări, scrisă de Martinelli (apărută la Editura Brumar, cu sprijinul Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii) și cu proiecția filmului Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi, scris și regizat de Martinelli, cosemnat de Montanari, care este și protagonista peliculei. Este vorba de o dublă întâlnire care reprezintă o aprofundare a scrierilor lui Martinelli și a alchimiei creațiilor sale realizate împreună cu Montanari, cei doi fondatori și directori artistici ai Teatro delle Albe.
A-și face loc, „tratatul” artistic și filosofic al lui Marco Martinelli, o declarație a poeticii teatrului său creat cu Ermanna Montanari, ajunge, prin intermediul Editurii Brumar – traducere și note de Daniela Șilindean, prefață de Irina Wolf – la a treia sa ediție internațională. După lansarea în Italia, prin Editura Cue Press de către Mattia Visani, Farsi luogo a fost publicată în limba franceză în anul 2018 de către Editions Alternatives Théâtrales – în traducerea lui Laurence Van Goethem, cu o prefață de Marco Consolini – Université de la Sorbonne Nouvelle Paris – și în 2019 în limba germană de către editura Alexander Verlag Berlin, în traducerea lui Peter Kammerer.
Pentru Martinelli, „a-și face loc” răstoarnă conceptele de „non-locuri” care uniformizează barbarismul societății: este un instrument-concept de lucru, vine de departe și revine întru ilustrarea artei sale în dramaturgie și regie, pentru un teatru care își găsește sensul în crearea de comunități, și nu numai. Nu este un manual de teatru, ci o hartă etică și estetică a practicii teatrale, care raportează totul la focul primordial ce arde sufletul artistului-actor.
Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi, de Martinelli, este un film de artă care reconstituie, prin evocarea de tip narațiune a șase fetițe, cei douăzeci de ani de arest ai liderului Ligii Naționale Pentru Democratice din Birmania de la finalul anilor 80, a câștigătoarei Premiului Nobel pentru Pace în 1991, în prezent lidera unei Birmanii libere, personaj intens interpretat de Ermanna Montanari. Un film care alternează stiluri diferite, caracterizat de un imaginar vizual original și contemporan. Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi a avut premiera la Festivalul Internațional Biografilm, a avut proiecții în alte festivaluri din Italia și din afară și în cinematografe cu distribuție independentă.
Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii este partener și producător al proiectului Dante 2021 de Marco Martinelli și Ermanna Montanari, o „transpunere în viață” (‘mise en vie’) a Divinei Comedii, în cadrul programului Capital Europeană a Culturii. În 2017, Marco Martinelli și Ermanna Montanari au demarat proiectul La Divina Commedia 2017-2021 – ale cărui concept și regie le semnează – produs de Festivalul Ravenna, asumându-și provocarea de a transpune capodopera limbii italiene în teatru, gândindu-se la un scurtcircuit între reprezentația sacră medievală și teatrul maselor lui Maiakovski: orașul este o scenă, cetățenii sunt chemați pentru „a-și face loc”. Proiectul a avut și va avea etape ulterioare, la Timișoara, în Kenya, SUA și alte părți ale lumii.
Marco Martinelli, dramaturg și regizor, a fondat Teatro delle Albe (1983) cu Ermanna Montanari, împreună cu care asigură direcția artistică a teatrului. Numeroasele sale distincții includ: șapte Premii Ubu; Premiul Hystrio; Premiul Golden Laurel la Festivalul Internațional Mess din Sarajevo; Premiul pentru întreaga carieră – Festivalul Journées théâtrales de Carthage și premiul cultural pentru anul 2018 din partea Vereinigung Deutsch-Italienische Kulturgesellschaft. Textele sale au fost publicate și montate pe scene din Italia, Franța (prin proiectele de dramaturgie Face à Face și Fabulamundi), Belgia, Germania, România (Fundația Culturală „Camil Petrescu” din București), Slovacia, Chile, Brazilia și Statele Unite (Italian and American Playwrights Project).
Este fondatorul practicii educațional-teatrale non-scuola, concretizată în proiecte pentru adolescenți, și care a devenit un punct de referință de la Ravenna la Napoli și Dakar, de la Mons la New York, redat în volumul Aristofane a Scampia (Aristofan la Scampia), Editura Ponte alle Grazie, în curs de publicare în Franța, la editura Actes Sud.
În 2017 a debutat în film cu Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi, scenariu scris în colaborare, de Martinelli și Montanari, care interpretează rolul principal. În toamna anului 2019 va fi lansat noul său film, Cerul deasupra Kiberei care care vorbește despre „punerea în viață” a Divinei Comedii în imensul slum din inima Nairobiului, cu implicarea a 150 copii și adolescenți din școli locale susținute de Fundația AVSI.
Ermanna Montanari, actriță, autor și scenograf, a fondat Teatro delle Albe (1983) cu Marco Martinelli, împreună cu care asigură direcția artistică a teatrului. Îndrăgită de mari artiști și scriitori, inclusiv de Susan Sontag și Gianni Celati, pentru activitatea sa de autor-actor și pentru parcursul său extraordinar în cercetare vocală, a fost încununată cu distincții prestigioase: șapte Premii Ubu; Premiul Golden Laurel la Festivalul Internațional Mess din Sarajevo; Premiul Lo straniero „dedicat memoriei lui Carmelo Bene”; Premiul Eleonora Duse; Premiul al Associazione Nazionale Critici di Teatro și premiul cultural din partea Vereinigung Deutsch-Italienische Kulturgesellschaft. În 2011 a preluat direcția artistică a Festivalului Internațional din Santarcangelo. Scrie pentru reviste naționale și internaționale.
În 2017 a publicat un volum cu nuvele Miniature Campianesi la Editura Oblomov. În anul 2012 Editura Titivillus i-a publicat biografia artistică scrisă de Laura Mariani, Ermanna Montanari: fare disfare rifare nel Teatro delle Albe (în 2017 și în ediția în limba engleză Do, undo, do over. Ermanna Montanari in Teatro delle Albe). În același ani, Quodlibet a publicat un volum editat de Enrico Pitozzi cu titlul Acusma Figura e voce nel teatro sonoro di Ermanna Montanari (ediție în limba italiană/engleză). În ceea ce privește activitatea sa vocală, au fost publicate eseuri scrise de E. Pitozzi (Culture Teatrali), M. Sciotto (Scenari), M. De Giorgi (Rivista Brasileira de Estudos da Presennça), D. Visone (Acting Archives Review), L. Van Goethem (Alternatives Théâtrales), împreună cu lansarea CD-urilor L’Isola di Acina și Ouverture Alcina (RT), La Mano și Rosvita (ed. Luca Sossella).