9.1 C
Timișoara
luni 6 ianuarie 2025

Mănăstirea Prislop, un loc plin de minuni

Mănăstirea Prislop este un loc binecuvântat în care martorii spun că au văzut minuni, iar pelerinii sunt mereu atrași de această așezare.

La mănăstirea Prislop sunt mereu pelerini în căutarea de alinare, de liniște, de răspunsuri și rezolvări la diferite probleme. Toată lumea vine aici plină de speranță.

Mănăstirea din Munții Retezat

Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus, județul Hunedoara. Este situată la circa 30 de kilometri mai spre sud de Hunedoara și aproximativ 10 kilometri sud de Hațeg.

Ea mai este cunoscută și sub denumirea de Silvaș, după satul în care se află și poartă hramul Sfântul Evanghelist Ioan și a Sfintei Cruci.

La mănăstire se mai prăznuiesc 13 septembrie – Sfântul Ioan de la Prislop, 28 noiembrie – ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, şi 26 decembrie – Sfântul Nicodim.

Lăcașul a fost ridicat de Sfântul Nicodiim

Sfântul Nicodim a venit din Țara Românească, unde ctitorise Mănăstirile Tismana și Vodița. Prislop a fost construită în același stil – triconc, cu turla pe naos, arhitectură specifică bisericilor din acele vremuri.

Mănăstirea a fost rezidită din temelii, tot din piatră, și în plan triconic de Domnița Zamfira, refugiată în Transilvania după moartea tatălui său, Moise Vodă, domn al Țării Românești, decedat în anul 1530. Prislop adăpostește piatra funerară a domniței.

În secolul al XVIII-lea a fost mănăstire greco-catolică.  În secolul al XIX-lea era aproape pustie și administrată de preoți de mir. A fost trecută la ortodocși în 1948, iar după 1975 a existat ca lăcaș mănăstiresc.

Mănăstirea Prislop, locul în care au existat făcătorii de minuni

La mănăstire a trăit Ioan, un sihastru sfânt din comuna Silvașu de Sus. A devenit aici călugăr, dorind să-i urmeze modelul lui Nicodim, și și-a săpat o peșteră într-o stâncă. loc în care a stat până la moarte. A fost ucis de un vânător care l-a confundat cu un animal sălbatic, în peștera sa. A fost proslăvit ca făcător de minuni și a fost numit Sfântul Ioan de la Prislop. După Sfântul Nicodim și Ioan Sihastrul, aici a trăit și părintele Arsenie Boca, timp de 41 de ani. A pictat fresce şi icoane deosebit de valoroase.

Mănăstire transformată în azil de bătrâni

În 1959, printr-un decret, călugării sunt scoși din mănăstiri, iar Prislopul ajunge cămin de bătrâni. Călugărului Arsenie i se interzice să mai slujească.

Aici, rugăciunile primesc răspuns

Mii de pelerini vin la Prislop pentru a se ruga și a atinge crucea lui Arsenie Boca. Nu există om care să nu fi auzit de numele său sau care să se fi rugat la mormântul acestuia și să nu fi primit ajutorul dorit. Ca un loc încărcat energetic, pelerinii mărturisesc că după ce pășesc pe acest tărâm pleacă cu mult mai liniștiți și cu multă speranță.

Icoana Maicii Domnului și Peștera Sf. Ioan de la Prislop sunt făcătoare de minuni

De aproape șapte secole, Prislop reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.

 

Sursa: Libertatea pentru femei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :