Mânăstirea de la Piatra Scrisă – miracol sau recunoștință spirituală?

1984

Mânăstirea de la Piatra Scrisă din Caraş-Severin face parte dintr-o paradigmă singulară a vieţii spirituale din această parte de ţară. Aproape că nu există călător pe Drumul European 70 să nu se fi oprit măcar o dată, în vecinătatea comunei Armeniş, la schitul săpat în stâncă de la Piatra Scrisă. Uşor accesibil, pentru că trebuie să urci doar câteva trepte de la şosea, schitului i s-a adăugat în ultimii ani o mânăstire.

Miracolul icoanei de la Piatra Scrisă, pictată direct pe piatră, neputând fi ştearsă niciodată cu nimic, a înfierbântat spiritual şi sufletul credincioşilor şi a umplut de uimire chiar şi pe cei mai atei. Tradiția spune că, atunci când s-a construit calea ferată Caransebeș – Orșova, potrivit planului, deschiderea tunelului era stabilită pe locul unde era pictată o icoană, ca fiind cel mai potrivit. Despre această icoană se credea că nu este zugrăvită de mână omenească. Reacția credincioșilor pentru care icoana avea o adâncă semnificație spirituală, a determinat pe inginerul ce conducea lucrările, să schimbe calculele, deviind ieșirea tunelului spre Armeniș, la câțiva metri înspre apus de icoană.

Iată ce spunea primarul de atunci al Armenișului, Grigorie Dragomir: “Noi și mai ales răposatul preot Ilie Sârbu, i-am răspuns că acea icoană și acel loc pentru noi și pentru toți trecătorii de lege românească sunt sfinte și că nu trecem niciodată pe lângă ele fără să ne descoperim capul și a ne face sfânta cruce. Cine a fi zugrăvit sfânta icoană, din ce îndemn și împrejurări și când, nu avem cunoștință deplină. Genunchiul de oameni de astăzi și părinții noștri s-au pomenit cu sfânta icoană la loc, unde este acum. Poporul nostru știe să spună predânii. Noi însă nu știm nimic mai ales, – de cum știe poporul. După ce am spus acestea domnului oberinginer Mihlheisen a luat în considerare rugarea noastră, căci la croire a încovoiat tunelul așa, că iese spre Armeniș cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede și azi”.

Origine miraculoasă

Cei care călătoresc cu trenul în spre Armeniș pot observa că, în tunel, calea ferată face o mică cotitură spre dreapta la ieșire spre Armeniș. Există și alte tradiții care nu ne spun că icoana aceasta ar avea origine miraculoasă, dar arată că Dumnezeu intervine în viața omului, mai degrabă în momente dificile, și că adevăratul credincios trebuie să-I mulțumească atunci când primește ajutor.

Astfel, se spune că un conducător de oaste creștin, urmărit de otomani, a căzut cu cal cu tot de pe coama unui deal până în râul Timiș, scăpând nevătămat. Drept mulțumire, el a dat poruncă să se zugrăvească pe stâncă Sfânta Treime.

O altă tradiție spune că, mergând niște călători din Muntenia cu trăsura pe drum, la un moment dat caii s-au speriat, au început să alerge fără control, și tocmai când oamenii se așteptau să se prăbușească în râu, trăsura s-a înțepenit într-o stâncă chiar în locul care mai târziu s-a numit Piatra Scrisă, iar călătorii au scăpat teferi. Întru pomenirea întâmplării și preamărirea lui Dumnezeu, ei au pus să se facă icoana.

Se mai spune că un neguțător de vite a fost surprins tocmai în Duminica Tuturor Sfinților de o furtună puternică, iar un fulger a despicat stânca sub care se adăpostise, dar prin minune dumnezeiască el nu a pățit nimic. Preotul din sat l-a sfătuit să zugrăvească icoana Sf. Treimi, căci Dumnezeirea întreagă l-a salvat din primejdie împreună cu cetele tuturor sfinților care se pomeneau în acea zi.

Prima mențiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută Stânca Sfintei Treimi. Probabil că icoana exista atunci, dacă a dat denumire locului. Icoana a fost restaurată în anul 1822 de pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebeș.

În anul 1929, Vasile Dragomir din Slatina Mică, împreună cu soția sa Ana, au ridicat o capelă în amintirea unicei lor fiice care a decedat. Dimensiunile ei în exterior sunt de opt metri lungime și patru înălțime, iar în interior de 3,5 metri lungime, trei lățime și 3,50 metri înălțime.

În anul 1930, Episcopia Caransebeșului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță, și astfel a apărut o mică așezare monahală numită Schitul de la Piatra Scrisă. Există mărturii de necontestat că locul acesta este binecuvântat, că s-au întâmplat chiar minuni. Copii și vârstnici cu diverse probleme de sănătate s-au vindecat rugându-se și atingând icoana. Aceste vindecări prin icoană sunt cunoscute în regiune, și poate de aceea în aceste părți este mult răspândit numele de Icoana sau Iconia, nume foarte rar în alte zone. Despre puterea miraculoasă ce coboară prin icoană știu nu numai credincioșii ortodocși, ci și puținii catolici din zonă. Și astăzi ei vin ca să se roage, iar în trecut făceau procesiune în frunte cu preotul lor, pentru a se închina la acest loc binecuvântat.

La Schitul Piatra Scrisă s-a construit o nouă biserică și este în curs de amenajare un nou corp de chilii.

Legendă sau adevăr, cert este că Piatra Scrisă rămâne un punct de reper pe o hartă spirituală încărcată de tradiţii vechi, ancestrale, ale Banatului dar, în contemporaneitate, un adevărat popas turistic, îmbogățit cu restaurante și posibilități de cazare, transformând locul într-unul eminamente turistico-religios.

piatra_scrisa2s-1900x700_c

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.