Malurile Dunării sunt poluate regulat, susțin reprezentanții grupui GEC Nera, o asociație ecologistă din Caraș-Severin, care a descoperit o rampă ilegală de deșeuri care înainta cu repeziciune în fluviu, pe raza localității Moldova Nouă.
Potrivit activiștilor de mediu, timp de 3 ani saci de gunoaie au fost aruncați pe malul Dunării, formând un adevărat dig în apă, pe o lungime de cel puțin 150 de metri. Deșeurile sunt resturi de materiale de construcții, dar și pet-uri sau pungi de plastic.
„ Ne punem întrebarea firească: cum a putut fi dezvoltată pe parcursul a 3 ani acestă rampă în timp ce administratorul albiei minore a Dunării nu a observat nimic?”, transmite GEC Nera.
După ce ecologiştii au ieșit pe teren și au făcut fotografii, s-a mobilizat și Garda de Mediu Caraș-Severin și a confirmat ceea ce au descoperit ecologiștii. Comisarii de mediu au considerat responsabil pentru rampă operatorul de salubrizare din Moldova Nouă, pe care l-a și amendat.
„Prin adresa nr. 1521/15.07.2016 Comisariatul Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu (CJCSGNM) a informat că a făcut verificări în teren iar cele constatate de GEC Nera se confirmă. În acest context CJCSGNM a sancţionat contravenţional operatorul de salubrietate SC IONELA SRL, care a realizat ilegal această rampă. CJCSGNM a dispus ca SC IONELA SRL să transporte eşalonat deşeurile într-un depozit autorizat”, transmite GEC Nera într-un comunicat de presă.
De cealaltă parte, operatorul de salubrizare din Moldova Nouă neagă orice implicare în depozitarea deșeurilor pe malul Dunării. Potrivit reprezentanților companiei, sancțiunea primită de la Garda de Mediu a fost déjà actacată în instanță.