Malurile Begăi – Strategii pentru TM2021

539

Consiliul Judeţean Timiş, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Ordinul Arhitecților Timiș organizează, la Centrul Multifuncțional Bastion, de pe strada Hector, nr. 4, vernisajul expoziției de proiecte „Malurile Begăi – Strategii pentru 2021”, joi, 15 februarie, de la ora 18:00.

Expoziția cuprinde proiecte realizate de studenți din anii 4 și 5 de la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, în cadrul disciplinei Proiectare de arhitectură.

O temă abordată a fost principalul proiect din dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană: „Multiplexity 2021, Centru Artă-Tehnologie-Experimentare”, care se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă. Conform aceluiași document, acest proiect va fi finanțat din bugetul local și din fonduri europene (12 mil. euro), iar anul finalizării ar trebui să fie 2020.

Deoarece încă nu s-a ales un amplasament pentru acest proiect, studenții au realizat propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega, amplasament cu o încărcătură istorică și patrimonială deosebit de importantă. Proiectele reprezintă abordări personale și diferite, legate atât de conceptul de funcționare a centrului „Multiplexity”, cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții.

O altă temă abordată a fost reconfigurarea spațiului public de-a lungul malurilor Begăi, în Cartierul Fabric. Plecând de la o analiză multicriterială a cartierului istoric, prin acest proiect s-au identificat metode alternative de a interveni asupra malurilor canalului Bega, astfel încât să fie reactivată întreaga zonă. Tema propune o dezbatere privind intervențiile punctuale asupra spațiului public dintr-un cartier istoric, în raport cu acțiunile imobiliare speculative, deconectate de la o strategie coerentă privind potențialul canalului Bega în Timișoara.

Vernisajul va fi urmat de o discuție legată de proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană, în valoare de 55 mil. euro și cu termene de finalizare până în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.