Mai pot beneficia părinții de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor după data de 15 mai?

121

Cine poate beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor? Pe ce perioadă de timp poate beneficia părintele de zile libere plătite? Până când vor putea beneficia părinții de zile libere plătite? Vor putea beneficia părinții de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe perioada vacanței de vară?

Autoritățile au anunțat că școlile nu se vor mai deschide în acest an școlar, urmând a fi reluate cursurile abia în luna septembrie. Excepţie o fac anii de final de ciclu, a 8-a şi a 12-a, elevii din aceste clase vor reveni pe 2 iunie la şcoală, dar opţional, pentru două săptămâni. Cu toate acestea, începând cu data de 15 mai, pentru a continua demersurile necesare ținerii epidemiei sub control, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. Ca urmare a ridicării unor restricții, mai multe sectoare economice își vor relua activitatea, angajații fiind nevoiți să se întoarcă la locul de muncă începând cu data de 15 mai.

În atare condiții, tot mai mulți părinți se întreabă dacă vor mai beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor și după data de 15 mai.

În continuare, vom încerca să oferim răspunsuri la o serie de întrebări care se întrevăd în ceea ce privește zile libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor, așa cum sunt reglementate prin Legea nr. 19/2020.

1. Cine poate beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor?
„Legea nr. 19/2020 prevede acordarea de zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Pentru a putea beneficia de această măsură, părintele trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: are copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ; pentru copiii cu dizabilități înscriși în cadrul unei unități de învățământ limita de vârstă este de până la 18 ani, respectiv locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.” afirmă Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociații.

2. Pe ce perioadă de timp poate beneficia părintele de zile libere plătite?
Dreptul părintelui de a beneficia de zile libere plătite se întinde pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea respectivelor unități de învățământ și se aplică atât angajaților din mediul privat, cât și celor din mediul public.

3. Creșele sunt considerate unități de învățământ în virtutea Legii nr. 19/2020?
Prin modificările ulterioare aduse Legii nr. 19/2020, legiuitorul a înțeles să asimileze unitățile de educație antepreșcolare noțiunii de unitate de învățământ, astfel încât și părinții ai căror minori urmează astfel de cursuri să poată beneficia de zile libere plătite. Această modificare este mai mult decât binevenită și va putea fi valorificată pe întreaga perioadă de timp în care aceste unități vor avea porțile închise.

4. Până când vor putea beneficia părinții de zile libere plătite?
„Prin Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019 -2020 s-a prevăzut termenul de 12 iunie 2020 pentru finalizarea cursurilor. Chiar dacă multe sectoare economice își vor relua treptat activitatea începând cu data de 15 mai, opinăm că părintele care îndeplinește condițiile cumulative prevăzute de legiuitor, va putea să beneficieze în continuare, până cel târziu la data de 12 iunie 2020, de zile libere plătite pentru supravegherea minorului.” Av. Alina Tiocan.

5. Vor putea beneficia părinții de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe perioada vacanței de vară?
Răspunsul la o astfel de întrebare nu poate fi decât unul negativ. Scopul Legii nr. 19/2020 este de a acorda părinților posibilitatea de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor doar în ipotezele în care unitățile de învățământ își suspendă temporar cursurile sau se închid ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Având în vedere că starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă, dispozițiile art. 1 alin. (11) din Legea nr. 19/2020 nu-și vor mai găsi aplicabilitatea pe perioada vacanței de vară, părinții nu vor mai putea beneficia de astfel de zile libere plătite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.