După ce, mai bine de un deceniu, s-au plâns de lipsa canalizării, unii cabanieri din Straja vor acum să fie păsuiţi cu termenul de conectare la reţeaua nou construită în zonă. Apaserv refuză solicitarea.
Luna trecută, Apaserv Valea Jiului a recepţionat reţeaua de canalizare construită în staţiunea Straja. De fapt, abia din acest moment, zona de agrement ar avea şanse să fie declarată „staţiune”, pentru că, până acum, a fost lipsită de această utilitate importantă (şi de bun-simţ, până la urmă). Apaserv a realizat reţeaua din interiorul staţiunii, investind 250.000 de lei, iar Consiliul Judeţean a suportat costurile celor 5 kilometri de conductă, din staţiune până în Lupeni, cheltuind pentru asta 2,1 milioane de lei.
Una dintre „dorinţele arzătoare” ale proprietarilor de hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă din Straja a fost, în sfârşit, îndeplinită. Doar că, acum, o parte dintre ei cer să mai fie păsuiţi şapte luni în ce priveşte termenul de conectare la reţea.
Costel Avram: „Termenul e 1 decembrie”
Hotelurile şi pensiunile din Straja sunt dotate cu fose septice. Au putut funcţiona până acum doar în baza unui contract de vidanjare încheiat cu un operator autorizat. Contractul a fost încheiat de Asociaţia „Pro Straja” cu Apaserv Valea Jiului. Acum, directorul Apaserv, Costel Avram, consideră ilogic şi ineficient să păstreze contractul de vidanjare în vigoare. „Am dat reţeaua în funcţiune de câteva săptămâni. Cu trei săptămâni în urmă am notificat Asociaţia „Pro Straja” asupra faptului că, începând cu 1 decembrie, vidanja noastră nu mai urcă acolo ca să golească fosele. Oricum, acolo sunt vreo 200 de cabane, dar de vidanjat se vidanja doar la vreo 20. Cu o săptămână în urmă, mă trezesc pe birou cu o solicitare din partea Asociaţiei „Pro Straja” prin care ni se cere să-i mai păsuim până pe 1 iulie 2018. Refuzăm această solicitare. Până la 1 decembrie mai au timp să se conecteze la reţea. Altfel, ori îşi fac contract de vidanjare cu o altă firmă autorizată (deşi nu ştiu cine vine de la Arad, sau Tg. Jiu să golească fosele din Straja), ori riscă amenzi şi suspendarea autorizaţiilor de funcţionare, în cazul unui control făcut de Garda de Mediu”, spune Costel Avram (foto).
Cabanierii: „E imposibil să săpăm”
Preşedintele Asociaţiei „Pro Straja”, Dorin Chiriţă, spune că solicitarea de prelungire a termenului – limită de conectare a fost făcută doar pentru cabanierii care nu vor avea timpul efectiv pentru lucrările necesare. „20 de cabane sunt deja cuplate la reţea, cele care sunt mai aproape de cămine. Astăzi (ieri – n.red.) se mai cuplează încă 16. Până la finele anului, eu cred că minimum 60 – 70 de cabane vor fi conectate la reţea. Avem însă o problemă. Reţeaua de canalizare a fost terminată pe 15 octombrie. La munte nu e vremea ca la oraş. Săptămâna trecută nu puteai să stai pe picioare (din cauza vântului – n.red.), iar acum plouă torenţial. Pământul e îngheţat. Vor fi unele cazuri în care conectarea la reţea nu e posibilă până la 1 decembrie pentru că proprietarii nu au timpul efectiv pentru asta. Şi mai este şi vremea foarte rea acum.
Noi am trimis o adresă către Apaserv, dar nu am primit niciun răspuns scris până acum. Vom lua legătura cu domnul Costel Avram să vedem dacă un contract (cel de vidanjare – n.red.) se poate rezilia atât de uşor.
Sper să nu fie probleme, pentru că, oricum vidanja Apaserv nu prea reuşea să urce, iarna, la Straja, iar cum s-a funcţionat până acum cred că se mai poate funcţiona încă o iarnă”, declară Dorin Chiriţă.
Investitor: „Mi se pare corect cum procedează Apaserv”
Emil Părău (foto), cel mai important investitor din Straja, spune că i se pare corectă abordarea conducerii Apaserv, mai ales că, declară el, săpatul unui şanţ de câţiva metri nu necesită foarte mult timp: „S-a cerut atâta timp reţeaua asta de canalizare. Acum s-a făcut, dar unii aşteaptă să vină altcineva să le-o bage şi în casă. Se poate, dar asta costă. Eu mi-am săpat un şanţ mai lung, iar când a fost gata le-am spus vecinilor «Haideţi şi legaţi-vă la canalizare, că acum puteţi». Mie mi se pare că e şi un pic de delăsare, în unele cazuri. Şi, da, mi se pare corect cum procedează Apaserv. S-a dat un termen de o lună şi jumătate pentru conectare la reţea”.
sursă: glasul-hd.ro