Mai puţin de 20% din locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, dar numărul creşte, întrucât în luna octombrie au fost emise cu aproape 6% mai multe poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor decât în septembrie, potrivit unui comunicat emis joi de PAID.
În luna octombrie a acestui an, au fost emise cu 5,73% mai multe poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor decât în septembrie 2017. Astfel, s-a ajuns la un număr de 1.678.816 poliţe PAD (Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) în vigoare, cu 1,08% mai mult decât în luna precedentă. În acest moment, gradul de cuprindere în asigurarea obligatorie a locuinţelor la nivelul României este de 18,8%.
Creşterile cele mai importante ale subscrierilor au fost înregistrate în Ilfov (1,01%) şi în Braşov (0,9%). Cele mai asigurate zone, în acest moment, sunt Bucureşti, cu un grad de acoperire de 38,29%, Ilfov, cu 34,14% şi judeţul Timiş, cu 29,36%.
La polul opus în ceea ce priveşte gradul de protecţie prin asigurare, se află judeţele Olt, cu 8,35%, Mehedinţi, cu 8,36% şi Gorj, cu 8,65%.
Au fost achitate şi daune produse de inundaţii în judeţele Vrancea, Vâlcea, Argeş, Vaslui, Buzău, Prahova, Ilfov, Caraş-Severin, Harghita, Galaţi, Suceava, Timiş, Teleorman, Bihor, Hunedoara, Tulcea, Maramureş, Alba şi Bacău. De asemenea, au fost plătite şi dosare pentru urmări ale cutremurelor de intensitate mică în Vaslui, Buzău şi Galaţi.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009 şi administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
sursă: zf.ro