Mai mult spaţiu verde? Primăria vrea să desfiinţeze scuarurile dintre străzi

508

Scuarurile verzi dintre străzi şi trotuare sau de la intersecţiile drumurilor municipale ar putea dispărea. În condiţiile în care Uniunea Europeană cere ca românii să aibă 50 de mp de spaţiu verder/cap de locuitor, autorităţile din Timişoara vor să desfiinţeze aceste mici oaze de verdeaţă în mijlocul traficului infernal.

Primarul Timişoarei susţine că aceste fîşii de verdeaţă nu sunt de fapt spaţiu verde ci o sursă de praf şi noroi şi vrea să scape de ele. În schimb, vrea să construiască mai multe parcuri pentru a atinge ţinta de 50 de mp de verdeaţă pentru fiecare timişorean.

„Eu nu consider că sunt spaţii verzi acele fâşii dintre trotuar şi carosabil. Ele conţin pământ, care când plouă se transformă în noroi, când e vreme bună în acele spaţii avem de fapt praf. Praful se ridică în atmosferă, noroiul se lipeşte de roţile maşinilor şi apoi pe carosabil, intră în canalizare, colmatează şi provoacă daune. Ce rămâne la suprafaţă se transformă în praf”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Soluţia Primăriei este de a crea cât mai multe parcuri. Vizată este zona Lipovei, în special, dar aici terenurile libere nu aparţin municipalităţii. Aşa că autorităţile încearcă să le obţină de la stat.

„Vreau să cumpărăm terenuri pentru a le transforma în parcuri. Trebuie să avem cât mai multe insule de verdeaţă. Primul demers este de a aduce în patrimoniul Primăriei terenurile virane care aparţin diverselor ministere, statului român. Aceste terenuri sunt lăsate de izbelişte. De exemplu, situaţia din Calea Lipovei, unde există terenuri virane care arată jalnic. Noi nu putem interveni nici să le întreţinem pentru că sunt ale statului român”, as declarat Robu.

Primarul spune că în alte capitale europene s-au desfiinţat scuarurile dintre carosabil şi trotuar sau dintre străzi şi lucrurile merg bine. El îi îndeamnă pe sceptici să viziteze Viena, Budapesta, Roma sau Madrid să vadă singuri cum este gestionată situaţia spaţiului verde urban.

Timişoara are acum 550 ha de spaţiu verde, exceptând cele 50 de ha ale Pădurii Verzi, ceea ce înseamnă sub 20 de mp de verdeaţă pe cap de locuitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.