0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Mai există speranțe pentru Casa Muhle? Artiștii trag un semnal de alarmă

Casa Muhle se degradează tot mai mult pe zi ce trece. Zidurile de abia mai stau în picioare, acoperișul este distrus, iar buruienile au năpădit proprietarea de pe Bulevardul Mihai Viteazu. Artiștii din oraș nu au uitat, însă, de clădirea simbol și trag un semnal de alarmă.

Artiștii au ales să atragă atenția autoritățile cu ajutorul… artei. Au creat un banner pe care l-au prins de gardul casei. Afișul înfățișează casa plină de flori și de culoare. Pe banner stă scris: ”Sper din toți sufletul că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”

Casa renumitului florar a fost tot timpul proprietate privată. A avut mai mulţi proprietari care au întreţinut-o şi i-au păstrat arhitectura neatinsă. Până în anul 2011, când, printr-un proces controversat, casa ajunge în proprietatea clanului Cârpaci. „Andrei Petrișor, consilier local (n.r. — în anul 2011), a intenționat și el să obțină vila, împrumutând familia de romi cu 500.000 euro, casa Mühle fiind ipotecată drept garanție. Însă, la 23 mai 2011, ipoteca a fost radiată în urma unei declarații notariale, pentru că împrumuturile au fost restituite. La 24 mai proprietatea a fost vândută cu valoarea declarată de circa 100.000 euro lui Ionelaș Cârpaci”, titrează Wikipedia, în toate limbile.

Un an mai târziu, proprietarul a cerut autorizaţie de construire, susţinând că vrea să reabiliteze imobilul istoric. Autorizația a fost emisă pentru: „lucrări de restaurații, reparații generale, modificări interioare și exterioare prin consolidări, extinderea casei scării și extinderea clădirii pe fațada posterioară cu 3,85 metri, în scopul reîntregirii fațadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajarea de mansardă în podul existent, cu păstrarea cotei existente la cornișă și păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncționalizarea și recompartimentarea parțială a clădirii la subsol, parter și mansardă și amenajarea unui bazin la subsol”.

Nici pomeneală de aşa ceva! Cu actele în mână, Ionelaş Cârpaci a dat jos tencuiala şi acoperişul clădirii, iar de atunci, de acum 6 ani, a lăsat-o pradă timpului. După mai multe proteste ale societăţii civile şi un proces lung cu Primăria Timişoara, autorităţile au obţinut o sentinţă prin care proprietarul este obligat să aducă imobilul la starea iniţială, în caz contrar primăria având dreptul să intervină şi să recupereze banii de la deţinător.

Autoritățile par să fi uitat de Casa Muhle, pentru că și acum imbilul este în aceeași stare deplorabiilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :