Unul din proiectele cele mai importante din candrul Plai 2023 este în Piața Unirii. Este vorba de un labirint uriaș, intitulat Timisien – nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara. Cortul gonflabil a fost dezvoltat de britanicii de la Architects of Air.
„Luminariul din Piața Unirii a fost creat împreună cu Architects of Air, gândit de Alan Parkinson. Reprezintă orașul nostru. E moștenirea fizică a sintagmei <lumină peste graniță>, pentru că acest luminariu va călători pe toate cele cinci continente, promovând Timișoara-Capitala Culturală Europeană. E un spațiu imersiv, o structură gonflabilă, un spațiu în care poți intra, poți petrece aproximativ 20 de minute. E un loc de liniște, nu e un loc de joacă, copiii trebuie mereu însoțiți. E un spațiu în care să te simți bine. Architects of Air de 30 de ani crează diferite luminarii, dar acesta este singurul care a fost produs și gândit împreună cu Centrul Cultural Plai, pentru Timișoara. Sunt 23 de încăperi, poți intra, te poți plimba. Deși pare mare și puternic, e foarte fragil. A fost făcut handmade”, a declarat Flavia Buzgar de la Plai.
Timisien este accesibil și celor în scaun cu rotile sau cu dificultăți de locomoție, iar copiii sub 16 ani pot intra doar însoțiți de un adult. Poate fi vizitat între orele 10.00 și 19.00, intrarea fiind gratuită.
Evenimente în 18 spații din Timișoara
Timp de trei zile, Plai va aduna peste 90 organizații și asociații cu proiecte noi și vechi. Un loc special este Muzeul Apei, unde sunt ateliere educative, dar și de relaxare sau sport, filme și tururi ghidate în muzeu.
DJ-ii se vor ocupa de ritmuri de world music în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, iar sesiuni de muzică improvizată sunt în Parcul Botanic.
Standurile expoziționale ale artizanilor, întreprinderi lor sociale, artiștilor locali împreună cu ateliere, degustări de cafea și vin își găsesc locul la Ambasada.
În Piața Sfântul Gheorghe e o piață urbană, iar la Casa LOGS sunteți așteptați la un brunch cu mâncare tradițională din Ucraina, Somalia și Siria, alături de migranți și refugiați stabiliți în Timișoara.
Sursa: https://adevarul.ro