Lumina Sfântă a pornit în drumul său către credincioși VIDEO

574
Christian Orthodox worshippers hold up candles lit from the ‘Holy Fire’ as they gather in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem’s Old City on April 27, 2019 during the Orthodox Easter. - The ceremony celebrated in the same way for eleven centuries, is marked by the appearance of "sacred fire" in the two cavities on either side of the Holy Sepulchre. (Photo by THOMAS COEX / AFP)

Una din marile minuni ale creștinății este prilejuită de Învierea Mântuitorului. Cu această ocazie, un foc de origine nepământeană coboară din cer și aprinde lumânările credincioșilor ce asistă la această slujba deosebită.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credințe, cea mai evidentă dintre minunile creștine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui.
Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.

Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d. Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

Totul are loc după un ceremonial foarte strict ce se păstrează de sute de ani după același tipic. În Sâmbăta Mare de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec din Ierusalim, împreună cu un sobor de arhierei înveșmântat în straiele deosebit de impozante și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.

Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison) până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate în mănunchi. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo.

Pelerinii susțin că Focul Sfânt nu le arde părul, fața sau veșmintele în primele câteva minute după ce a fost aprins. Ceremonia nu a arătat mereu așa. De la Joseph Assemani aflăm că în secolul XI lumina se pogora în mormântul închis și pecetluit cu pecetea regală, astfel încât să se evite orice înșelăciune din partea creștinilor „.
Tocmai pentru a păstra marea taină a focului ce se aprinde singur locul este supravegheat și controlat strict de forțele de ordine evreiești dar și de arabi musulmani ce nu ar permite nici un fel de truc ce să denatureze minunea.

Înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este examinat de autoritățile israeliene pentru a se dovedi că nu poartă cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului. În trecut, pe timpul administrației otomane, patriarhul care săvârșea slujba era percheziționat de un soldat turc pentru a nu avea cu sine în Sfântul Mormânt o sursa de foc. Percheziționarea era una dură deoarece turcii nu credeau în minune ci doreau ca lumânările să nu se aprindă pentru ca lumea să își piardă credința. După ce asupra patriarhului nu s-a găsit o sursa de foc, iar el a ieșit din Mormânt cu lumânările aprinse, soldatul turc a căzut în genunchi și s-a convertit la creștinism.

În această zi de sâmbătă, Lumina Sfântă s-a aprins la ora 13.50 în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. De aici este trimisă în majoritatea țărilor majoritar ortodoxe, inclusiv în Romania.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clara dovadă a dreptei credințe, cea mai evidenta dintre minunile creștine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Sfânta Lumină a ajuns, de la Ierusalim pe aeroportul Otopeni, sambătă spre seara și va fi distribuită, ca și în alți ani, delegaților eparhiilor direct de la aeroport.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfânta fiecarei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, manuși și ecuson nominal, semnat și stampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.