Lumina artificială a ajuns în locuințele noastre pe la începutul anilor 1900, după ce becul cu incandescență al lui Edison a devenit tot mai popular. Chiar dacă istoria ei este atât de scurtă, este plină de fenomene și descoperiri surprinzătoare, însă nu toate veștile sunt bune.
Lumina albastră produsă de telefoane, tablete, calculatoare sau de noile becuri ecologice ne oferă un beneficiu la care nimeni nu se gândea în urmă cu 20 de ani, dar este și periculoasă pentru sănătatea noastră. Pe de o parte, alungă oboseala și ne ajută să fim mai atenți și mai productivi. Pe de altă parte, perturbă ritmul circadian, ne induce o stare de oboseală permanentă și scade imunitatea organismului. Ba chiar favorizează instalarea depresiei post-partum la proaspetele mămici.
Lumina albastră ”trezește” creierul
Un studiu efectuat într-un azil de bătrâni din Statele Unite ale Americii, la care au participat 28 de voluntari, a demonstrat că bătrânii care au petrecut câteva ore zilnic lângă surse de lumină albastră și-au îmbunătățit ușor procesele cognitive, în comparație cu voluntarii expuși la lumină roșie, adică incandescentă. Alte studii, realizate în Japonia și Marea Britanie, au confirmat și ele că lumina albastră folosită pe timpul zilei menține creierul alert și ne ajută să fim mai productivi și mai atenți la ceea ce lucrăm. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că lumina albastră inhibă producția de melatonină, un hormon care reglează ritmul circadian și echilibrul dintre somn, odihnă și starea de veghe.
Efectele nocive ale luminii albastre
Chiar dacă are anumite beneficii pentru noi, excesul de lumină albastră după apusul soarelui devine un dușman redutabil și unul dintre factorii surprinzători care pot influența apariția cancerului. Tot mai mulți oameni stau până seara târziu în fața televizorului, a calculatorului sau butonează telefonul cu acces la internet. Stând ore întregi în fața surselor de lumină albastră, nevoia de odihnă dispare, rămânem treji mai mult timp, dar ne expunem unor riscuri care ne afectează sănătatea. Creierul rămâne într-o stare de alertă care generează, cu timpul, oboseală cronică, insomnii, amețeli sau chiar migrene. Încă din 1987, profesorul american Richard Stevens a publicat un studiu conform căruia, femeile care lucrau pe tura de noapte erau mult mai expuse riscului de a suferi de cancer la sân, față de celelalte. Lipsa de somn și perturbarea ritmului circadian, efecte directe ale expunerii la lumina albastră pe timp de noapte, pot fi factori care favorizează apariția tumorilor maligne. În ultimii ani, s-a mai constatat și faptul că lumina albastră afectează grav vederea, fiind una dintre cauzele moderne ale cataractei.
Soluții simple să te ferești de efectele ei negative
renunță să te mai uiți pe tabletă, calculator sau pe telefon cu o oră înainte de culcare, astfel încât să reușești să te odihnești mai bine pe timpul nopții;
caută pe internet aplicații eficiente care reduc intensitatea luminoasă a ecranelor și care ajustează și intensitatea culorilor;
poți purta ochelari cu lentile cu fotoprotecție selectivă, care atenuează lumina albastră și violet; acești ochelari pot fi comandați chiar dacă nu ai nevoie de dioptrii și sunt indicați pentru perioadele lungi pe care le petreci la calculator.
Sursa: libertateapentrufemei.ro