-2.9 C
Timișoara
luni 13 ianuarie 2025

Lume, lume hai la paradaisa uriașă! FOTO-VIDEO

Festivalul Părădaiselor începe să se impună ca o manifestare timișoreană ce în mod sigur va căpăta în timp o binemeritată tradiție.


În această duminică fierbinte, de final de iulie, mulți orășeni s-au înghesuit pe platoul comercial din fața Universității in Calea Aradului. Au dorit ca pentru câteva momente să simtă aroma de legume și fructe naturale ce vin din pământ apă și soare și nu din eprubetă.

Festivalul Paradaiselor se află la a doua ediție în organizarea Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și Piețe 24, este un eveniment care a adus împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie. Această sărbătoare anuală celebrează diversitatea soiurilor de roșii, gustul autentic și tradițiile legate de acest fruct atât de apreciat.

Când vezi minunăția de culori, forme și arome nici nu e importantă gâlceava celor ce nu știu unde trebuie încadrată banala tomată. O fi fruct? O fi legumă? Nu contează decât pentru savanți.

Festivalul Părădaiselor reunește comunități locale, mici fermieri și iubitori de roșii pentru a împărtăși și a celebra bogăția culturală și agricolă moștenită a generațiilor anterioare. Manifestarea nu doar că promovează roșia ca element esențial al grădinii tradiționale românești, dar și întărește legăturile comunitare și promovează agricultura sustenabilă.
Festivalul Părădaiselor este o ocazie excelentă pentru toate generațiile de a se reuni, de a împărtăși cunoștințe și de a sărbători moștenirea culturală și agricolă a României. Mare greșeală au făcut cei ce au venit cu idei preconcepute.

Ce a putut vedea curiosul venit azi la târg:
– Degustări: O varietate impresionantă de soiuri de roșii, de la cele clasice până la cele mai exotice, te invită să le descoperi gustul unic.
– Muzică și distracție: Petrece o zi plăcută alături de familie și prieteni, ascultând muzică bună și participând la diverse activități.

Organizatorii și-au propus câteva teme și le-a ieșit la superlativ:
– Promovarea produselor locale: Festivalul susține producătorii locali și valorifică diversitatea soiurilor de roșii cultivate în zonă.
– Educație alimentară. S-a vorbit despre beneficiile roșiilor pentru sănătate și despre cum să le integrezi în alimentația zilnică.
– O experiență culinară de neuitat prin noi arome și combinații de gusturi aflate la fața locului, într-o atmosferă plăcută și relaxantă.
Leguma (sau fructul ?) se numește tomată (ori porodică, paradaisă prin părțile noastre), pătlăgea sau roșie. Dar azi și-a dezmințit acest ultim nume. La standuri au fost toate culorile posibile: portocalii aprins, galben palid, verzi în dungi sau mov. Nu au lipsit nici cele aproape negre cu dungi subțiri de roșu ori verde. Cât despre dimensiuni ce să mai vorbim? Erau roșii mici cât cireșele iar altele depășeau un kilogram și arătau ca un pepene!
Totul pentru a întări vechea glumă a celor din piațe:
– Ce e asta?
– Roșie!
– Dacă e roșie de ce e galbenă?
– Fiindcă e verde!

O prezentare științifică dar cu paradaisa pe masă și cu cuțitul la îndemână a făcut conferențiar dr. Gheorghe Poștă vorbind despre semințele de roșii provenite din zona Belinț, Giarmata, Lovrin. Cine avea îndoieli era îndemnat să guste pentru lămurire.

Cătălina Jahn, administrator al Piețe 24 și principal organizator al evenimentului, dorește ca astfel de întâlniri dintre producători și public să devină o obișnuință.

Cine a fost azi la Festivalul Părădaiselor cu siguranță s-a îmbogățit cu o experiență memorabilă despre beneficiile acestui fruct delicios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Doi copii au ajuns la spital în urma unui accident

Doi copii au ajuns la spital în urma unui accident rutier. Un tânăr de 25 de ani s-a izbit cu mașina de o alta,...

Întâmplări cu Ion Iliescu din epoca în care conducea Județul Timiș. O poveste despre cenzura presei locale, piersici oferite jurnaliștilor și alte secrete de...

Ion Iliescu, nimeni altul decât un comunist format de Nicolae Ceauşescu, s-a născut la 3 martie 1930, la Olteniţa. La vârsta de 23 ani...

Citește și :