Cu aproape o lună în urmă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o surprinzătoare vizită la Spitalul „Teodor Andrei” din Lugoj. Aceasta a coincis cu anularea licitației pentru atribuirea lucrării noului spital, proiect în valoare de 150 de milioane de euro și finanțat prin PNRR.
La finalul lunii ianuarie, licitația, care a durat mai bine de patru luni și care trebuia să rezolve problema constructorului noului spital lugojean, a fost anulată. Motivația acestei anulări a fost, în viziunea managerului acestui proiect, Claudiu Buciu, lipsa experienței în domeniu a celui care a câștigat:
„Ofertantul, care a făcut o ofertă financiară ce se încadrează în valoarea estimată a investiției propuse de noi, nu a putut să demonstreze, cu documente relevante, experiența similară în proiectarea și nici în construcția de spitale. Procedura de licitație va fi anulată și se va relua atribuirea acestui contract de proiectare și execuție a noului spital, declanșându-se o nouă procedură”. (Claudiu Buciu, manager proiect)
La doar câteva zile de la această anulare, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vizitează Spitalul „Teodor Andrei”. Chiar dacă, declarativ, vizita sa nu a fost direct legată de anularea licitației, Rafila a făcut câteva remarci destul de „tăioase” despre ratarea începerii lucrărilor la acest proiect:
„Întotdeauna trebuie să respecți procedurile. Eu nu cunosc detalii legate de anularea licitației. (…) Să sperăm că la următoarea rundă de ofertă publică vor veni oameni sau companii care să fie serioase, să poată să îndeplinească cerințele din punct de vedere tehnico-financiar. (Alexandru Rafila, ministrul Sănătății)
Ministrul Rafila a lăsat chiar să se înțeleagă, prin declarațiile date, că această investiție de 150 de milioane de euro, din PNRR, ar putea să ajungă spre alte proiecte dacă lucrurile vor fi tărăgănate în continuare la Lugoj:
„(…) Dacă proiectele nu pornesc, atunci nu pornesc. Există şi o listă de aşteptare. Sunt şi alte spitale care pot să beneficieze de fonduri din PNRR” (Alexandru Rafila)
Nemulțumirile ministrului nu s-au oprit doar la licitația anulată, ci au vizat și aspectul pe care Spitalul Municipal „Teodor Andrei” îl are în momentul de față. „Vinovată” de acest lucru a fost găsită conducerea actuală a Spitalului.
„Cred că e loc pentru mai bine şi mult mai bine la spitalul de aici, din Lugoj. Sigur, discutăm de un spital vechi, care nu mai îndeplinește criterii în ceea ce priveşte circuitele, siguranţa pacienților. Cred că trebuie o mână de gospodar mai consistentă (…)”. (Alexandru Rafila)
La această vizită a lăsat un mare semn de întrebare lipsa managerului proiectului în valoare de 150 de milioane de euro, Claudiu Buciu. Singurii prezenți au fost primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, și managerul spitalului, medicul Ionuț Cocoș.
Cum era și de așteptat, această vizită a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la Spitalul Municipal „Teodor Andrei” a fost speculată politic de conducerea PSD Lugoj, care a cerut demiterea atât a managerului de proiect, Claudiu Buciu, cât și a managerului Spitalului, Ionuț Cocoș:
„Primarul interimar Bogdan Blidariu trebuie să îi demită urgent pe Claudiu Buciu, din poziţia de manager de proiect, şi pe actualul manager al spitalului, Ionuţ Cocoș, pentru incapacitatea acestora de a gestiona lucrurile în cadrul derulării proiectului noului spital din Lugoj, unde procedurile sunt mult întârziate, dar şi pentru toate neregulile găsite în instituţia sanitară în urma vizitei făcute la Lugoj de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Gestionarea neprofesionistă şi plină de carențe a procedurilor de consultanţă, achiziţii şi licitaţii, coordonate de managerul de proiect, Claudiu Buciu, consilier al primarului interimar, Bogdan Blidariu, au dus la anularea licitaţiei pentru noul spital şi întârzierea începerii lucrărilor cu câteva luni de zile”. (PSD Lugoj)
Primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, cel care l-a numit manager de proiect pe consilierul său personal, Claudiu Buciu, nu consideră că aceste demiteri și-ar avea sensul:
„Nici nu mă gândesc, având în vedere că astăzi Spitalul Municipal nu are absolut nicio datorie, iar starea actuală a spitalului nu este mai proastă decât în ultimii ani. Din contră, s-au făcut achiziții de echipamente, s-au făcut reabilitări în spațiile care nu vor fi afectate de construcția noului spital. Domnul ministru Rafila a venit să vadă la fața locului aparatele care au fost achiziționate în urma finanțărilor oferite de Ministerul Sănătății și chiar i-am mulțumit în mod special pentru aceste finanțări.” (Bogdan Blidariu, primarul interimar al municipiului Lugoj)
Finanțarea proiectului de 150 de milioane de euro, din PNRR, pentru construirea unui nou pavilion la Spitalul „Teodor Andrei” Lugoj pare din în ce mai incertă. La aproape un an și jumătate după ce a fost anunțată cu „surle și trâmbițe”, în ianuarie 2023, nu s-a făcut mai nimic concret. Termenul de finalizare al lucrării este anul 2026, ceea ce pare din ce în ce mai irealizabil ținând cont că nici începerea celei de-a doua licitații nu a fost încă anunțată. Din cea mai mare reușită a administrației Buciu/Blidariu, proiectul „Noului Spital lugojean”, în valoare de 150 de milioane de euro, finanțat din PNRR, are șanse tot mai mari să devină un eșec lamentabil.
Vizita ministrului Rafila la câteva zile după anularea licitației, declarațiile date de acesta referitoare la situația proiectului de 150 de milioane de euro, precum și lipsa de la această întâlnire a managerului de proiect, Claudiu Buciu, lasă un mare semn de întrebare legat de ceea ce se va întâmpla în viitor cu această finanțare.
Augustin Bercean