4.1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final.

Cei trei „mari” ai competiției, Buciu, Dobra și Floroni (ordinea este alfabetică) sunt și cei mai vizibili în aceste zile pe rețelele de socializare sau, fizic, prin oraș.

Claudiu Buciu, președintele interimar al PNL Lugoj, primarul demis al orașului, consilierul personal al primarului interimar actual, Bogdan Blidariu, pare să fi schimbat tactica pe care a promovat-o, într-un mod foarte agresiv, în ultimele luni. De o scurtă perioadă de timp, a renunțat la atacurile la persoană furibunde asupra celor doi contracandidați ai săi și a trecut la promovarea imaginii proprii, prin „scoaterea la înaintare” a unor investiții și proiecte. Că aceste proiecte, în mare parte, nu-i aparțin nu pare să conteze prea mult.

S-ar putea ca această schimbare a tacticii să fi survenit în urma unei discuții cu Vasile Blaga, când a fost pus, recent, în funcția de președinte interimar al PNL Lugoj. După ce Ionuț Sîrbu a refuzat să mai rămână la șefia PNL Lugoj, hotărât fiind să i se alăture lui Alin Nica în Forța Dreptei (el a fost, în fapt, prima opțiune gândită de Blaga pentru candidatura de primar al Lugojului), postul i-a fost oferit lui Buciu. Persoane aflate de față la întâlnirea de numire a sa pe postul mult râvnit (alternativa de independent, una 100% pierzătoare, cred că îi dădea transpirații reci pe șira spinării…) au povestit că Vasile Blaga l-a atenționat asupra comportamentului, pe care l-a descris ca fiind „conflictual”. Poate că acestă „urechere” din partea unui „mare” de la București l-o fi pus pe gânduri pe Buciu și l-a făcut să se conformeze, acesta devenind „băiat cuminte”.

Cea mai vehiculată „mare” realizare a lui Buciu este proiectul pentru construirea unui nou Spital la Lugoj (acesta îi aparține 100%). Practic, toată povestea despre acest proiect bate pasul pe loc de aproape un an și jumătate, deși are ca termen de finalizare anul 2026. Un amănunt care se cam omite… Ba chiar o nereușită destul de importantă, eșecul primei licitații pentru desemnarea constructorului fiind prezentată exact invers, ca o performanță a liderului de proiect. Lider care nu este altcineva decât… Claudiu Buciu.

Alte mari „performanțe” trecute în CV-ul fostului primar lugojean sunt proiectele începute de fosta administrație. Aia pe a cărei blamare a câștigat Claudiu Buciu „en fanfare” alegerile din 2020. Reabilitarea Centrului, construirea unei baze sportive, achiziționarea de autobuze electrice sau construcția unei săli de sport la un liceu din oraș sunt doar câteva dintre obiectivele frumos postate pe pagina de Facebook a fostului edil. În realitate, aceste lucrări sunt semieșecuri, dar, ambalate frumos, sunt oferite alegătorilor lugojeni drept motive de mândrie administrativă. Lucrările din Centru durează de aproape patru ani și se fac chiar acum, înaintea alegerilor locale; baza sportivă de lângă fosta autogară nu este racordată la apă curentă, deși s-au grăbit să o inaugureze (atâta trebuia să facă și Primăria Lugoj, să „tragă” apa, că restul a fost făcut de Compania Națională de Investiții…); autobuzele electrice circulă haotic pe străzi, fără un program bine stabilit, și nu au nici măcar un depou adecvat, cum a fost stipulat în contract; Construirea sălii de sport de la respectivul liceu este un proiect care a pierdut finanțarea europeană, pentru că edilii nu s-au încadrat în termenul de finalizare stabilit. Acum este finalizată cu banii… lugojenilor.
Călin Dobra (PSD), președintele PSD Lugoj, recuperează pe ultimii metri, într-un ritm foarte alert, distanța care-l desparte de cei doi contracandidați mai importanți ai săi în cursa pentru fotoliul de primar. Sprijinit de un partid bine organizat și destul de numeros, Dobra și-a fundamentat strategia de campanie electorală pe exeperiența administrativă pe care o are. Și nu este o alegere proastă, întrucât cei opt ani de vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean Timiș nu sunt deloc de neglijat. Chiar dacă nu implică direct Lugojul (poate parțial), există și câteva investiții pe care fostul președinte al Consiliului Județean Timiș le-a realizat (sau le-a început) și pe care și le poate atașa la CV-ul ce va fi prezentat lugojenilor.

Un alt punct forte al lui Călin Dobra este și susținerea politică de care promite că se va bucura dacă va ajunge primar. PSD-ul, atât la nivel județean, cât și la cel național, este cotat cu șanse foarte mari de câștig. Așadar, e normal să vorbești în campania electorală de avantajele unor relații strânse cu un viitor Consiliu Județan condus de PSD, sau cu un viitor Guvern condus de același partid.

Totuși, perioada de 12 ani pe care PSD-ul lugojean i-a avut la îndemână să arate că știe să facă administrație (mandatul fostului primar PSD, Francis Boldea) „umbrește” oarecum parcursul către locul întâi al lui Călin Dobra. Dar de atunci au trecut patru ani, perioadă în care cei care au urmat la conducerea orașului nu au demonstrat că ar fi fost mai capabili, fapt ce a mai atenuat imaginea negativă a fostei administrații pesediste lugojene.
Erwin Floroni, președintele USR Lugoj, a fost liderul competiției de până acum. Cu un ritm sufocant, a reușit să se distanțeze inițial de competitorii săi, dar, până la finiș, mai e de parcurs o distanță destul de bună…

Floroni a fost primul candidat care și-a anunțat, oficial și cu mare fast (cu un an înainte), intenția de a ocupa scaunul de primar al Lugojului. Marele avantaj pe care îl deține, notorietatea, a fost fructificat din plin în toată această perioadă. „Asezonat” cu imaginea de bun gospodar și de fost manager — experiență importantă pentru un viitor primar —, acest avantaj i-a permis să pretindă locul întâi fără a depune un efort prea mare. Singura problemă a sa este, în schimb, păstrarea ritmului… Se vede, totuși, o strategie nouă, gândită și pusă în practică pentru sprintul de final. Este primul (ca de obicei, în această campanie electorală!) care a început să discute direct cu cetățenii, organizând mai multe întâlniri prin cartierele orașului. Acest lucru, alături de o campanie online destul de bine conduse (dar în online cam toți candidații se descurcă onorabil…), ar putea să-l distanțeze suficient pentru a scăpa de emoțiile sprintului final. A, și mai are un avantaj foarte mare: lejeritatea! Este printre puținii candidați pe care rezultatul alegerilor electorale locale din 2024, de la Lugoj, nu îl va afecta. Asta datorită meseriei și renumelui pe care le are. Viața lui va merge nestingherită înainte, chiar dacă nu va fi primar și va rămâne medic chirurg… Și această lejeritate cu care abordează „încrâncenarea”, caracteristică unei campanii electorale, se pare că îl ajută mult.

Desigur, mai sunt și alți competitori în această cursă, dar, cu tot respectul pentru ei, nu cred că vor conta pentru stabilirea podiumului. Prezența lor în competiție nu are alt efect decât acela de a ajuta sau de a împiedeca pe unul dintre cei trei candidați „grei”. Asta deoarece alegerile locale au un singur tur și voturile „anti”, acelea care vor fi date împotriva celui care conduce orașul în momentul de față, Claudiu Buciu, se vor dispersa. Matematica votului, în acest caz, cu un singur tur de scrutin, este foarte simplă: cei care au fost mulțumiți de cum a administrat Buciu orașul vor vota cu el. Cei care nu, vor trebui să aleagă un alt candidat căruia să-i ofere încrederea pentru viitorii patru ani. Și în această zonă, cea „anti”-Buciu, oferta este foarte, foarte generoasă. Aproape 11 competitori vor dispersa voturile „anti” (cam atâția și-au declarat intenția de a candida pentru fotoliul de primar la Lugoj), spre bucuria lui Claudiu Buciu.

Să sperăm că până la final acestă cursă va continua sub auspiciile sportivității și că — lucrul cel mai important! — la finalul ei toată lumea își va strânge mâinile cordial, recunoscând, cu fair-play, învingătorul. Dar tare mi-e teamă că acesta este doar un vis al meu…

Augustin Bercean

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România va cânta printre îngeri…

Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică ușoară și pop-rock din România, s-a stins din viață. Gabi Cotabiță s-a dus printre...

Citește și :